En somrig cheesecake, raw och vegansk

25 juni, 2016

Årets midsommarafton blev verkligen en fantastisk dag tillsammans med goda vänner som började redan med sillunch, fortsatte med tårta i gröngräset och dans runt midsommarstången och avslutades i vackra sommarkvällen ute till doften av nygrillat och med många runt bordet. Det har blivit till en verkligt fin tradition och våra vänner ordnar alltid så fint och hjärtligt. När vi är så många brukar vi alla bidra till bordet och liksom tidigare år hade vi med oss tårtor. En av tårtorna behövde vara lite special – utan både gluten, mjölk, ägg och socker – så jag gjorde en rawfoodtårta med svenska jordgubbar som smakade ljuvligt.

När jag gjort rawfoodtårta och bakelser tidigare har jag använt samma botten då jag tycker den blir så bra men den här gången provade jag en annan variant som jag hittade inne hos alltid så inspirerande Audrey. Den består av bara sötmandel, kokosolja, vaniljextrakt och några medjooldadlar. Jag har själv nämligen så svårt för när det blir för mycket dadelsmak. Och det här blev precis lika gott och bra.

Nu passade det inte att göra så denna gång, men ofta brukar jag ersätta en del av sötmandeln med pistagenötter då jag tycker att det tillför en hel del smakmässigt. Den här gången valde jag dessutom att dela upp fyllningen i tre delar och smaksätta två av dem med kakao respektive jordgubbar och så hade jag i lite kakao i botten. Blev till en härlig fyllig smak.

Den här cheesecaken är alltså utan gluten, mjölk, ägg och vitt raffinerat socker. Den är raw och vegan. Och så innehåller den jordgubbar vilket är juni månads råvara i Månadens gröna, så detta blir mitt bidrag. Idag är sista dagen att lämna sitt bidrag hos Lovisa och om några dagar får vi se alla bidrag som kommit in i vår gemensamma vegetariska matlagningsutmaning – alltid lika spännande!

Jordgubbscheesecake raw

Jordgubbscheesecake

1 st, springform 20 cm Ø,
spänn fast ett bakplåtspapper i botten

Tänk på att cashewnötterna ska läggas i blöt över natt eller minst 6 timmar!

Botten:

145 g (2,5 dl) sötmandel

(kan ersättas med hälften pistagenötter)

2 msk kokosolja, flytande

3 st Medjool-dadlar

1 tsk vaniljextrakt eller 0,5 tsk vaniljpulver

1-2 msk raw kakao

Fyllning:

320 g (5 dl) cashewnötter naturella, blötläggs minst 6 timmar

6 msk kokosolja, flytande

1 st citron, saften

1 tsk vaniljextrakt eller 0,5 tsk vaniljpulver

75 g (0,6 dl) rissirap eller agavesirap

300 g (0,5 l) jordgubbar

2 msk raw kakao

Topping:

150 g (2,5 dl) jordgubbar

1 msk kokosolja, flytande

 

Börja med att blötlägga cashewnötterna i en täckt skål, gärna över natt eller minst 6 timmar. Skölj sedan av dem och låt rinna av.

Ta fram en liten springform, 20 cm i diameter, och spänn fast ett bakplåtspapper i botten. Börja sedan med att blanda till botten genom att lägga alla ingredienser i en mixer eller matberedare. Kör tills det blir en grov massa som du kan forma med fingrarna. Tryck ut den i formen som sedan ställs i frysen medan du gör fyllningen.

Lägg alla ingredienser till fyllningen – utom jordgubbar och kakao – i en mixer eller matberedare och kör tills det är en helt jämn och fin smet. Du får stanna maskinen och skrapa ned från kanterna ett par gånger. Har du som jag en gammal matberedare får du köra fyllningen i flera minuter. När du tänker att det nog är klart, så kör du lite till.

Ta nu fram formen ur frysen och lägg i någon deciliter eller två av fyllningen med vaniljsmak. Ta ur ytterligare en dryg deciliter och lägg i en liten skål och rör ned 2 msk raw kakao. Häll detta över vaniljfyllningen. Tillsätt nu de noppade jordgubbarna till det sista av fyllningen i matberedaren och mixa tills jämnt. Häll över i formen men låt gärna ett par matskedar finnas kvar i matberedaren. Ta nu en kniv och dra med några tag i fyllningen så att vanilj-, kakao- och jordgubbsfyllning blandas något. Knacka formen lite i kanten eller mot bänken så att luftbubblorna går bort.

Till sist gör du toppingen och har i resterande jordgubbar och kokosolja i mixern och kör tills jämnt. Skeda det försiktigt över fyllningen, försök jämna till ytan, och ställ i frysen minst 5-6 timmar men gärna över natt. Tina tårtan sakta i kyl några timmar eller i rumstemperatur någon timme. Den här typen av tårta tycker jag är allra godast när den fortfarande är lite frusen. Tänk på att den tappar formen av att stå framme för länge. Toppen också med en tårta som kan förberedas och stå klar i frysen.

Hoppas ni njuter av den härliga sommarhelgen!

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?