Energibollar, luftiga favoriter med god smak

17 oktober, 2019
energibollar

Energibollar kallar jag de här bollarna. Jag har gjort en egen blandning utifrån mina favoritrecept på dessa små godbitar. Jag mixar havregryn, mandel och solroskärnor med kakao och cashew- eller mandelsmör samt dadlar och kaffe. Men det här med dadlar tänker du och rynkar lätt på näsan. Jag vet, även jag är en dadel-skeptiker från gång till annan, men faktum är att på det här sättet blir konsistens och smak en helt annan. Tricket är att mixa dem länge, jag mixar dem med kaffe och vatten, och med länge menar jag några minuter. Massan ska bli fluffig och närmaste beskrivning jag kan komma är nog att dadelmassan är tillräckligt mixad när den ser ut som chokladmousse.

De här energibollarna tycker jag blir så luftiga och så goda.  Och smaken av kaffe blir pricken över i:et. Som chokladbollar fast med lite bättre ingredienser. Tycker man inte om kaffe går det bra att ta bara vatten. Däremot kan jag inte längre lura mina ungar att det är chokladbollar. De säger att jag experimenterat för mycket här hemma med bakverk som sötats med annat. Så det är med viss skepsis numera som de närmar sig ett uppdukat fat och undrar om de ska våga smaka eller inte. För min del gör det inget. Jag tar gärna hand om hela burken med energibollar. Alldeles själv.

energibollar med choklad och cashewsmör

Energibollar

ca 15-20 st

10 st färska dadlar
3-4 msk starkt kaffe + ev  någon msk vatten
2 dl havregryn
1 dl sötmandel
1 dl solroskärnor, ev rostade i torr stekpanna
0,5 dl cashew- eller mandelsmör (eller annat nötsmör)
3 msk kakao
1 krm salt
Kokosflingor

Halvera dadlarna och ta bort kärnan. Mixa nu dadlarna med starkt kaffe i en mixer eller matberedare. Du ska mixa länge (några minuter), tills det ser ut som chokladmousse. Du kan behöva stanna maskinen och skrapa ned massan från kanterna. Ibland kan man också behöva tillsätta lite vatten för att få det att gå runt i mixern.

När dadelmassan fått sin härliga och lena konsistens tillsätter du havregryn, hel sötmandel, solroskärnor, nötsmör, kakao och salt. Mixa ihop alltsammans så att det blandas. Här är det en smaksak om du vill mixa tills allt är finfördelat eller om du vill stanna när det finns bitar kvar i smeten. När jag är nöjd brukar jag lägga över smeten i en bunke och ställa in i kylen. Den kan stå där i 1 timme eller längre. Det blir så mycket lättare då att rulla bollar av smeten.

Så. När du är redo, formar du bollar i önskvärd storlek och rullar dem sedan i kokosflingor. Självfallet går det precis lika bra att rulla dem i kakao. Eller i ett bärpulver eller annat gott. Bollarna håller sig goda i burk med lock i  kylen i upp till två veckor.

Hoppas det smakar!

Ännu mera bollar

Vill du se på andra bollar kan du kika in på dessa fikonbollar med saffran eller varför inte rawbollar med blåbär och nypon.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?