Enkelt vardagsgott med köttfärspaj

16 november, 2016
köttfärspaj vardagsmat tacosmak

Det improviserades fram en köttfärspaj i mitt kök häromdagen. Paj är populärt hemma hos oss och visst är det enkel vardagsmat som både går fint att förbereda eller att laga till. Om man gör flera går det dessutom utmärkt att frysa in. Den här gången gjorde jag pajbotten på fullkornsdinkel från Labans Kvarn. Vi var där och handlade i somras och jag gillar att mjölet är lite grövre men i just det här fallet innebar det att degen var något svårkavlad. Å andra sidan brukar jag oftast trycka ut mina pajdegar, och den här gången hade jag tänkt lägga ett lock ovanpå, men det fick bli till dekoration istället.

Köttfärspaj enkel vardagsmat

Köttfärspaj

Pajdeg:

150 g smör
4 dl dinkelmjöl
1 msk kallt vatten

Fyllning:

1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
250 g champinjoner
500 g nötfärs
1 dl crème fraîche (det behövs totalt 2 dl, jag använder Oatlys mjölkfria)

Äggstanning:

1 dl crème fraîche (jag använder Oatlys mjölkfria)
1,5 dl mjölk eller grädde (jag använder Oatlys mjölkfria iMat)
3 ägg
1 dl riven lagrad ost
salt och peppar

Skär kylskåpskallt smör i bitar och lägg i matberedare tillsammans med mjölet. Mixa tills det går ihop, tillsätt vattnet och kör tills det formas till en boll. Lägg i plastfolie i kyl minst 1 timme.

Sätt ugnen på 200 grader. Ta nu ca 2/3 av degen och kavla eller tryck ut den i en pajform. Nagga med gaffel och ställ i kylen en stund eller grädda direkt. Pajskalet förgräddas i ca 10 minuter.

Medan pajskalet gräddas gör du fyllningen. Hacka lök och vitlök. Skölj och dela champinjonerna i mindre bitar. Fräs löken i smör i panna ett par minuter utan att det får färg och tillsätt sedan svampen och fräs alltsammans ett par minuter till. Tillsätt färsen och bryn tills den fått färg. Ta 1 dl av crème fraîchen och rör ner i fyllningen. Salta och peppra.

Blanda ihop äggstanningen genom att vispa samman resterande crème fraîche med mjölk/grädde, ägg och ost.

Fyll det förgräddade skalet med färsfyllning och häll sedan över äggstanningen. Av den pajdeg som återstår kan du forma dekorativa löv eller annat. Du kan också rulla ut degen i bitar och lägga runtom kanten och sedan trycka till lite med en gaffel.

Jag hade nog en lite för liten pajform då mängden äggstanning blev lite mycket och min dekorativa degkant helt försvann. Mina löv lade jag på pajen efter att den varit i ugnen i 10-15 min då jag annars befarade att de bara skulle sjunka undan.

Grädda pajen i ca 35-40 minuter och servera tillsammans med en god sallad.

P.S. I senaste Smakbox fanns det med en påse kryddmix ’Enchilada’ som jag rörde ner i färsen och det kan man förstås göra för att få lite variation. Tips! D.S.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?