Farmor Ingrids rabarberkaka

9 maj, 2022
farmor ingrids rabarberkaka

Farmor Ingrids rabarberkaka är den godaste rabarberkaka jag vet. Kakan är väldigt enkel att baka och bittermandeln gör det lilla extra. Rabarbern läggs i botten och blir som den ljuvligaste kompott under ett täcke med god kaka. Du behöver servera kakan direkt ur formen, och det blir ganska mycket smet, så ta en form med höga kanter. Recept och bild från min första bok Blomster & bakverk.

Farmor Ingrids rabarberkaka.

Detta är ett av alla recept jag har sparat från min älskade farmor Ingrid. Jag har bakat och bjudit på rabarberkakan otaliga gånger och jag hoppas verkligen att du gör detsamma och njuter lika mycket som vi gör. Jag tycker att det är godast att servera rabarberkakan med en klick löst vispad grädde. Men det är klart att vaniljsås eller vaniljglass också smakar gott till.

Jag skördar rabarber från tidig vår till sen sommar och det är nog den vårprimör som jag längtar efter allra mest. Ni vet, de där första späda stjälkarna som blir till en god paj eller kaka. Så njutbart!

En rabarberplanta kan ge väldigt mycket skörd och en inte helt ovanlig syn i grannskapet är stora rabarberbestånd som står orörda. När jag inte mäktat med allt har jag sagt till vänner att de gärna får komma och hämta. Jag tänker också att ett fång rabarber kan bli lika uppskattat som en blomsterbukett. Kanske särskilt till den som bor i lägenhet. Hemgjord saft eller marmelad är också ett gott sätt att dela med sig. Jag brukar göra fina och personliga etiketter och knyta runt flaska eller konserveringsburk.

Ännu mera rabarber.

Du hittar ännu fler recept med rabarber i detta inlägg där jag också tipsar om hur du kan ta tillvara rabarber på flera olika sätt. Allt från odling till saft och marmelad, kräm och likör, småkakor och kladdkaka, dessert och sorbet samt en sallad.

farmor ingrids rabarberkaka

Farmor Ingrids rabarberkaka

Ett recept från blomsterochbakverk.se
Bli den första att betygsätta
8-10 portioner
30 min + gräddningstid

Den godaste rabarberkaka jag vet. Enkel att baka och bittermandeln gör det lilla extra. Jag har bakat och bjudit på rabarberkakan otaliga gånger och jag hoppas verkligen att du gör detsamma och njuter lika mycket som vi gör.

Ingredienser:

400 g rabarber

85 g (1 dl) socker

100 g smör

200 g (2 dl) vatten

180 g (3 dl) vetemjöl

10 rivna bittermandlar

2 tsk bakpulver

2 ägg

130 g (1,5 dl) socker

Gör så här:

1. Värm ugnen till 200°. Smöra och mjöla en pajform med höga kanter, 26 cm.

2. Skär rabarbern i mindre bitar och blanda med sockret.

3. Lägg rabarbern i botten på formen.

4. Smält smöret, häll i vattnet och ställ kastrullen åt sidan.

5. Mät upp mjölet och blanda det noga med fint riven bittermandel och bakpulver.

6. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Vispa i minst 3 minuter.

7. Häll i smör och vatten och vispa på lägsta hastighet, bara så att det går samman.

8. Tillsätt mjölblandningen och gör samma sak här, vispa på lägsta hastighet tills allt blandats och det inte är några mjölklumpar kvar.

9. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40–45 minuter. Håll koll mot slutet så att kakan inte blir bränd.

Tips!

Kakan är väldigt enkel att baka och bittermandeln gör det lilla extra. Rabarbern läggs i botten och blir som den ljuvligaste kompott under ett täcke med god kaka. Du behöver servera kakan direkt ur formen, och det blir ganska mycket smet, så ta en form med höga kanter.

Skriv gärna en rad
  • Mycket god och lättbakad, håller länge om det nu blir något kvar.

  • Farmor Ingrids rabarberkaka den är mums. Alla som smakat älskar den. Tack för receptet!

    • annelie@blomsterochbakverk.se

      Tack, vad glad jag blir! Så tacksam att ha receptet sparat.

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?