Färskpotatis med havrefraiche, rödlök och tångkaviar

15 juni, 2021
färskpotatis havrefraiche rödlök tångcaviar

Färskpotatis med havrefraiche, rödlök och tångkaviar. Ett snabbt och enkelt ordnat tilltugg som passar utmärkt så här i midsommartider. Dessutom smakar ju färskpotatis så mycket sommar så detta är ett särdeles passande tilltugg att ställa fram. Och så lyfter det verkligen fram den där smaken av svensk färskpotatis som gör åtminstone mitt hjärta extra varmt.

Tips! Det går såklart utmärkt att servera detta även på nyårsafton. Använd då små delikatesspotatisar istället.

potatis havrefraiche rödlök tångcaviar

Det här är något som goda vänner till oss bjudit på flera gånger och jag tycker det är lika trevligt varje gång. Men också roligt för att det är lite annorlunda än det som vanligtvis serveras till välkomstskålen. Jag har anpassat de klassiska smakerna så att det blir veganskt, men självfallet går det lika bra att använda motsvarande råvaror om du vill det.

färskpotatis havrefraiche rödlök tångcaviar

Tångkaviar är ett alternativ till stenbitsrom som passar utmärkt till denna munsbit. Tångkaviar görs på tvättad och rensad havstång, som formas till små kulor, kryddas och färgsätts. Jag vet inte vad den där färgen består av, men det finns både svart och röd tångkaviar. Istället för crème fraiche använder jag en produkt som är baserad på havre, men det finns även andra varianter.

färskpotatis havrefraiche rödlök tångcaviar

Det är ju inte så mycket till tillagning detta utan mera att montera, men här beskriver jag i alla fall hur jag gjorde. Nu hittade jag inte riktigt små potatisar, men jag tog medelstora och halverade dem. Jag skar sen av en liten bit i varje ända så att potatishalvorna skulle stå stadigt på fatet.

färskpotatis havrefraiche rödlök tångcaviar

Färskpotatis med havrefraiche, rödlök och tångkaviar

(4 personer)

4 färskpotatisar (dessa var lite större så tog 1 potatis per person)
3 msk havrefraiche
1-2 msk tångkaviar
lite hackad rödlök
färsk dill

Koka potatisen tills den är mjuk och färdig. Låt kallna. Det här kan förberedas i god tid, lägg en bit hushållspapper i botten av en skål och lägg potatisen däri i väntan på montering. Halvera potatisarna och skär av en liten bit i varje ända så att potatishalvan står stadigt.

Nu kan du välja precis efter smak och tycke hur mycket havrefraiche och tångkaviar du vill använda. Själv tog jag några matskedar havrefraiche och spritsade ut en lagom klick på varje halva. En tesked tångkaviar därpå och sedan lade jag på lite hackad rödlök och dill. Till sist drog jag några tag över potatisarna med både salt- och pepparkvarnen.

Så här kommer verkligen färskpotatisen till sin rätt med enkla, goda smaker till.

färskpotatis havrefraiche rödlök tångcaviar

Hoppas att jag inspirerat er till att servera färskpotatis på ett lite annat sätt i sommar.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?