Festlig osttårta med Saint Agur

5 maj, 2018
osttårta saint agur

osttårta saint agur

Osttårta till försommarens festligheter

Tårta är väl ändå alltid rätt och vad sägs om en osttårta att ställa fram så här i tider av allehanda mottagningar och festliga högtider. En osttårta med krämig Saint Agur-fyllning på spröd kexbotten som dekoreras vackert. Passar fint både att ställa fram på buffébordet, att skära upp varsin tårtbit och servera som förrätt eller varför inte som ett vackert komplement till ostbrickan.

Hade en idé om att skapa en osttårta och ville prova olika sorters kexbotten och dekoration. Då båda blev så goda får de vara med som inspiration på hur man kan variera tårtan.

De salta kexen bryter av fint till den krämiga fyllningen och de krispiga grönsakerna. Med digestivekex blir det lite sötare och det passade så fint med lätt karamelliserade päronskivor. Vackert blev det också. Som bekant tycker jag om ätbart som är både enkelt att tillaga och vackert att ställa fram på bordet.

Tyckte det fungerade att göra osttårtan i både en mindre och lite större form. Man kan förstås reglera mängden kex om man vill men jag tycker det smakade gott med en rejäl botten. För glutenfritt – använd glutenfria kex. Det går förstås lika bra att använda laktos- eller mjölkfritt smör, creme fraiche och färskost om du så önskar.

osttårta saint agur

osttårta saint agur

Osttårta med Saint Agur

ca 10-20 bitar, beroende på hur det serveras.

Form med löstagbar kant eller botten,
Ø 18 cm eller Ø 24 cm.

Botten

150 g salta kex eller 200 g kex av typen Digestive
75 g smör

Fyllning

125 g Saint Agur blåmögelost
2 dl creme fraiche
200 g naturell färskost
3 gelatinblad

Dekoration

Machésallat, rädisor, gulbetor, pistagenötter, ätbara blommor

Karamelliserade päron

Gör så här

Börja med att mixa kexen till smulor. Smält smöret och blanda med kexsmulorna. Tryck ut alltsammans i en form och packa ihop. Brukar använda fingrarna eller baksidan på en stor sked. Ställ i kylen medan du gör fyllningen.

Om du vill kan du lägga ett bakplåtspapper i botten för att sedan lättare kunna lossa tårtan från formen och lägga på annat fat.

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5-10 minuter.

Dela Saint Agur-biten och lägg i liten kastrull tillsammans med 1 dl av creme fraichen. Låt smälta försiktigt på medelvärme. När allt smält tillsätter du ett urkramat gelatinblad i taget och rör om mellan varje.

Vispa ihop ett paket färskost med resterande 1 dl creme fraiche. Tillsätt Saint Agur-blandningen och vispa snabbt samman allt tills jämnt blandat. Häll nu fyllningen över botten och ställ i kyl att stelna. Det tar minst 1-2 timmar och osttårtan kan med fördel göras dagen innan. Dekorationen görs dock helst samma dag.

Ett sätt att snabbt och enkelt dekorera osttårtan är att använda vackra grönsaker i säsong. Här har jag använt machésallat, rädisor, gulbetor, pistagenötter och några penséer, som ju är ätbara blommor.

Eller så skär du två päron i tunna skivor (använd gärna mandolin om du har) och steker dem i 2 msk smör och 1 msk socker på varje sida tills de mjuknat och fått fin färg. Lägg sedan ut päronen i ett vackert mönster. Det är också gott att låta lite färsk rosmarin ligga med i pannan. Blir även fint att dekorera med. Här i sällskap med Bellis, eller Tusensköna, även den ätbar.

osttårta saint agur

osttårta saint agur

Hoppas att du blivit inspirerad till att bjuda på tårta på ett lite annorlunda sätt. Tror minsann att denna ska finnas med på buffén när vår son tar studenten i juni. Toppen med en festlig rätt som går att förbereda och enkelt kan dekoreras strax innan gästerna kommer.

∼ Annelie ∼

Ännu mera ost

Om du tycker om ost så tycker jag du ska kika in till dessa Ost- och skinkbollar eller dessa små men ack så goda Parmesankakor.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?