Filmjölkslimpa är något av det enklaste att baka. Bara att röra ihop, hälla i form och grädda. Inga jästider och inget formande. Brödet blir gott och mättande. Det är också ett sådant bröd där man kan improvisera med olika slags mjöler, fröer, torkad frukt, kryddor och nötter.
Det här brödet görs utan jäst och istället med bikarbonat som jäsmedel. Bikarbonatet reagerar med syra och då frigörs koldioxid vilket gör att brödet jäser. Det är därför bikarbonatbröd innehåller något syrligt, t ex filmjölk, yoghurt, gräddfil eller lingon.
Om jag behöver baka veganskt bikarbonatbröd använder jag havregurt och lite pressad citron eller vitvinsvinäger (1 msk till 2 bröd).

Vad gäller sötning blir det gott med sirap eller honung. Det går bra att göra brödet helt osötat, men jag tycker det blir gott med lite grann och kompletterar gärna med torkad frukt för extra sötma och smak. Jag hittade en påse torkade äppeltärningar som jag hade i brödet vilket blev jättegott. Både russin, torkad aprikos och tranbär blir också bra. Jag hittade en burk egen kryddblandning som antingen var pepparkaks- eller pumpakrydda och slängde i en matsked. Så gott! Prova dig gärna fram med andra brödkryddor.
Receptet nedan blir två bröd men det går bra att halvera. Filmjölksbröd går fint att frysa.

Filmjölkslimpa med råg, havre och fröer
2 st brödformar på 1,5 liter
Ugn 175°
1 000 g (1 liter) filmjölk
75-140 g (0,5-1 dl) sirap eller honung
125 g (4 dl) torkade äppeltärningar, blötläggs en stund
220 g (4 dl) fint rågmjöl
160 g (4 dl) havregryn
360 g (6 dl) siktat ölandsvete eller vetemjöl
120 g (2 dl) pumpakärnor
120 g (2 dl) solroskärnor
2 msk mörka psylliumfrön (hela)
1 msk pepparkakskrydda
4 tsk bikarbonat
2 tsk salt
Så här gör du
Värm ugnen till 175°. Ta fram två brödformar och smöra ordentligt eller klä dem med ett bakplåtspapper. Om papperet krånglar, skrynkla ihop och veckla ut igen. Då går det enklare att få ner det i formen. Blötlägg den torkade frukten en stund.
Blanda filmjölk med sirap eller honung i en stor bunke. I en annan bunke blandar du alla torra ingredienser. Häll av vattnet från den torkade frukten och lägg den i filmjölken. Tillsätt det torra i ett par omgångar och vänd om med en stor slickepott eller slev. När allt blandats fördelar du den tjocka smeten i de två formarna. Tryck och jämna till ytan och pudra med lite rågmjöl.
Filmjölksbröd har ofta lätt för att spricka okontrollerat. Man kan tänka på att ta fram filmjölken en stund innan brödbaket så att den inte är så kall. Sedan naggar jag brödet med en stor gaffel över hela ytan, ända ner till botten. Provsticka eller grillpinne går också bra. Då brukar man förhindra att det spricker alltför mycket.
Låt gärna degen sätta sig i 5-10 minuter innan du ställer in formarna i nedre delen av ugnen. Grädda i 60 minuter.
Låt brödet vila i formen i 10 minuter och vänd sedan upp det på ett galler att svalna helt. Har du använt bakplåtspapper är det bara att direkt lyfta ut brödet och låta det svalna utan papper på ett galler.
Låt brödet kallna innan du skär upp det.
Tips!
Det går bra att ersätta filmjölken med yoghurt. Om det är en tjock yoghurt, så brukar jag spä med vatten tills konsistensen är mer lik filmjölk. Se till att det blir rätt mängd degvätska bara. Skulle smeten kännas orimligt tjock och trög, ta i lite mera vatten.

Ännu mera Blomster&Bakverk
Jag delar dagligen med mig av mitt skapande, så följ mig gärna på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk. Min bok Blomster & bakverk finns såklart i bokhandeln. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar självklart gärna boken som present med en personlig hälsning. Här kan du läsa mer.