Nu är efterlängtade vårprimören äntligen här och vi njuter frasig filopaj med sparris och cashewricotta. Ett tjockt lager frasiga filodegsark täcks med en vegansk ricotta smaksatt med persilja, vitlök och ramslök. Till sist läggs sparrisen på och så gräddas hela härligheten. Om man vill kan pajen toppas med riven parmesan, nu finns även vegansk sådan att hitta i välsorterade butiker.
Sparris är också månadens tema i vegetariska matutmaningen Månadens Gröna. I april var det jag som var månadsvärd och jag hoppas ni sett alla fantastiska bidrag som kom in, kika annars på Månadens Gröna april – Tema P, samlingsinlägget.
Nu i maj har Tina med bloggen Grönt varje dag tagit över stafettpinnen och dags att frossa i sparris alltså. Vill du vara med är senaste dag att lämna sitt bidrag den 25:e och du gör det genom att länka till ditt blogg- eller instagraminlägg i en kommentar i Tinas inlägg Sparris nu är säsongen här – Månadens Gröna.
Och du måste faktiskt kika på Tinas egna bidrag, det ser helt magiskt gott ut, Sparris med rökt morot och citron- och kaprisaioli. Så himla vackert och spännande!
Mitt bidrag till Månadens Gröna maj – sparris
Valde alltså att göra en filopaj med sparris och cashewricotta. Pajen görs på det där bekväma sättet, genom att köpa frysta filodegsark. Ville ha en rejäl botten så använde två paket, men det går precis lika bra att ta ett paket. Blir lite skillnad i stadga och matighet bara och jag skulle tro att 7-10 ark är mer lagom.
Cashewricottan behöver göras i förväg så planera för både blötläggning och tid i kyl. I övrigt är det en rätt som går snabbt att göra, inte minst med färdig filodeg. Tyvärr har jag inte lyckats hitta glutenfri filodeg men kan tänka mig att det blir bra även med färdig smördeg, som verkar lite enklare att hitta utan gluten. Jag lät filodegen tina i kylen över natt.
Har bjudits på en liknande munsbit som denna och den var gjord med ricottaost, men jag försöker hålla nere intaget av mjölkprotein och när jag googlade så hittade jag det här receptet på vegansk ricotta som görs på cashewnötter, ’Cashew Ricotta Cheese’. Det lät så spännande så jag ville prova – och det blev riktigt, riktigt bra!
Cashewricotta
Kom ihåg att cashewnötterna behöver blötläggas i minst 2 timmar och när cashewricottan väl mixats samman får den gärna stå till sig någon timme i kylen så att den sätter sig.
3,5 dl (200 g) naturella cashewnötter, blötlagda 2-3 timmar
1,25 dl vatten
saften av 1 stor citron
1-2 msk Bjäst – kan uteslutas
1 vitlöksklyfta
en gnutta lökpulver – kan uteslutas
1-2 tsk havssalt och nymald peppar
Börja med att blötlägga cashewnötterna i minst 2-3 timmar. Se till att täcka rejält med vatten då de sväller. Häll sedan bort allt vatten och låt rinna av i en sil. Ta fram en matberedare/mixer och lägg i nötter, vatten, citronsaft och vitlök.
I receptet ingår både Bjäst och lökpulver men det kan uteslutas, det gjorde jag. Bjästen ska bidra med en ”ostig” smak.
Kör nu mixern på högsta effekt tills det blir riktigt krämigt. Stanna maskinen då och då och skrapa ner röran från kanterna. Det går att tillsätta lite mer vatten om det känns som att det behövs. Smaka till sist av med salt och peppar. Salta så mycket som du själv önskar. Förvara cashewricottan i burk med tätslutande lock och låt stå i kylen en eller ett par timmar så att den sätter sig. Du kan använda röran direkt men då är den lite lösare. Det blir ca 3 dl av denna sats, som kan stå i kylen i upp till en vecka.
Originalreceptet från The Simple Veganista.
Filopaj med sparris och cashewricotta
Ingredienser:
3 dl cashewricotta
0,5 dl färsk bladpersilja, hackad
1 msk torkad ramslök
7-12 frysta filodegsark (48×25 cm), tinas enligt anvisning på paket
4-5 msk olivolja
ca 750 g tunna sparris (3 knippen)
ev hyvlad parmesan
Så här gör du:
Värm ugnen till 200 grader.
Rör samman cashewricotta med hackad bladpersilja och torkad ramslök. Ställ åt sidan så länge. Skär av ändarna på sparrisen. Måtta gärna så att det blir lagom långa sparris på degen. Mina skars till 19 cm.
Ta fram tinade filodegen och en bakpappersklädd plåt. Jag skar av en remsa på alla degark så att de fick samma mått som plåten. Täck degarken med en fuktad handduk under tiden du monterar pajen, så att de inte blir torra. Placera ett ark filodeg på plåten, pensla lätt med olja och placera sedan nästa ark ovanpå. Fortsätt på det här sättet tills alla ark är på plats. Spara någon tesked olja.
Bred nu ut cashewricottablandningen på filodegen. Lämna kanterna fria. Lägg sedan ut sparrisen på rad och pensla den lätt med olja. Det är bra om sparrisen inte är för grov.
Grädda pajen mitt i ugnen tills degen fått färg och är krispig. Det tar ca 20-25 minuter. Strö över lite flingsalt och toppa om du så vill med hyvlad parmesan.
Nu hoppas jag att du inspirerats till att laga gott med sparris och kanske att du också blivit nyfiken på Månadens Gröna. Det är såklart mycket roligare ju fler vi är som bidrar med recept och det behöver inte vara så krångligt. Ta ett recept du brukar laga, eller gör om ett recept så att det blir till din version. Och vill du inte bidra med något recept så går det precis lika bra att följa oss bara för grön inspiration. Månadens Gröna finns på både facebook och instagram.
Tillsammans skapar vi grön matglädje!
Tina
Helt fantastiskt fint! Vilka bilder. Tror aldrig förr jag sett så fina bilder på & med Sparris.
Filo är underbart gott & med den toppingen måste det bli perfekt.
<3 Kram
Annelie Andersson
Så fint sagt! Tusen tack, Tina. Det blev himla gott och bra. Kram tillbaka.