Fläderblomssaft, sommar på flaska

7 juli, 2014
saft rosa fläder citroner

Fläderblomssaft, det är verkligen som att hälla sommaren på flaska. Fläder ger en underbar frisk smak och saften passar till både fika och i drink, dessert eller tårtbotten. Eller varför inte göra isglass. Det verkligen både doftar och smakar sommar. Dessutom är det riktigt enkelt att göra. Bara att röra ihop, ställa svalt, sila och därefter hälla på flaska. Ja, så enkelt är det faktiskt.

Fläderblomssaft.

I många år gjorde jag saft med citronsyra för det är så det står i alla recept. Numera undviker jag gärna det och tillsätter istället en extra citron. Mängden socker gör att saften håller ett tag, men det är klart att om sommaren är riktigt het så behöver saften förvaras svalt eller kallt. Öppnad flaska alltid in i kylen. Du kan istället frysa in saften i små PET-flaskor eller små plastpåsar. Jag brukar köpa dessa små påsar tillverkade av sockerrör.

Och du, släng för allt i världen inte citronskivorna som du silar bort med blommorna. Ta tillvara dem och koka en marmelad med smak av citron och fläder. Mums!

rosa flädersaft

Flera tips med smak av fläder.

Kika gärna in till min mazarintårta med flädercheesecake eller vispad pannacotta på flädersaft. Här finns också ett recept på flädersirap.

saft rosa fläder citroner

Fläderblomssaft

Ett recept från blomsterochbakverk.se
Bli den första att betygsätta

Fläderblomssaft, det är verkligen som att hälla sommaren på flaska. Fläder ger en underbar frisk smak och saften passar till både fika och i drink, dessert eller tårtbotten. Dessutom är det riktigt enkelt att göra.

Ingredienser:

25-35 fina blomklasar äkta fläder

4 ekologiska citroner

1,5 liter vatten

1,5-2 kg strösocker (gärna ekologiskt)

Gör så här:

1. Plocka 25-35 fina blommande klasar av äkta fläder, vit eller rosa.

2. Skaka ur småkryp och ta bort brunt fnös. Lägg blommorna i en stor rostfri bunke eller kastrull.

3. Tvätta 4 citroner i ljummet vatten och skär i tunna skivor. Lägg citronskivorna bland blomklasarna.

4. Koka upp 1,5 liter vatten och rör ner 1,5-2 kg socker (den större mängden om saften ska förvaras länge). När sockret lösts, häll det över blommorna.

5. Täck med lock eller tallrik och låt stå på sval plats i 3-4 dagar. Rör om ett par gånger om dagen. Om det skulle mögla måste du slänga saften.

6. Sila och fyll ända upp på helt rena och steriliserade flaskor. Förvara saften svalt och öppnad flaska i kylen.

TIPS

För längre hållbarhet kan man frysa in saften i plastflaskor eller små plastpåsar.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?