Flädermarmelad på citronerna från saftkoket

13 juli, 2017
flädermarmelad

Som jag tycker om att man tar hand om allt det ätbara. Att man kan göra flädermarmelad på citronerna från saftkoket var en nyhet för mig som plötsligt dök upp i flödet både hos vänner och ett par större matsidor. En strålande idé! I vanliga fall åker citronskivor och fläderblomster på komposten efter att de runnit av men det här var ju ett riktigt bra sätt att istället ta tillvara en del av resterna. Den rosa flädern har dessutom ett lite bittert inslag i smaken och tänker mig denna marmelad passar utmärkt till ett par goda ostar.

Det går såklart lika bra att använda citronerna från tillverkningen av rabarbersaft.

Fläder- och citronmarmelad

ca 200 g (3-4 st) citronskivor
100 g (1 dl) koncentrerad saft
100 g  (1,25 dl) syltsocker

Finhacka de mjuka citronskivorna. Lägg i liten kastrull med syltsocker och koncentrerad saft. Koka ca 5-10 minuter under omrörning på medelvärme. Gör marmeladprovet (se nedan). Skumma och häll upp på helt ren och steriliserad burk (se nedan).

Marmeladprovet

Marmeladprovet görs för att kolla när marmeladen eller sylten är klar. Innan du börjar koka, ställ in ett litet fat i frysen. När du tror att det kokat klart, ta fram fatet och klicka på lite av marmeladen. Låt stå en stund och dra med en sked rakt igenom klicken. Om det direkt flyter ihop behöver det koka lite till. Om det inte flyter ihop har det kokat klart.

Safta, sylta och sterilisera

För att förhindra mögel är det viktigt att sterilisera de burkar och flaskor som ska fyllas. Se till att de är helt rena och värm både flaska, burk och lock i 100° varm ugn i någon halvtimme, medan du kokar saften eller sylten. Se också till att skumma av det du kokar noga. Fyll ända upp och förslut ordentligt. Sylt- och marmeladburkar vänds med fördel upp och ner när de är heta, så att eventuella bakterier dör och hållbarheten blir längre. Vänd tillbaka när de svalnat.

rosa flädersaft

Rosa flädersaft blir verkligen både vackert och gott! Om du vill ha recept på fläderblomssaft så finns det här.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?