Flädersirap är en ny bekantskap i mitt kök. En söt sådan får man säga. Och alldeles särdeles vacker när den görs på rosa fläder. Jag bad om hjälp häromsistens på Instagram och frågade vad mer man kan göra med fläderblommor. Många tipsade om att doppa dem i pannkakssmet och steka. Sorbet, socker och salt, te och champagne var andra förslag. Flera skrev att de gör saft och några berättade om just sirap och att de använder den till desserter, som smaksättare till bland annat mousserande vin eller i samband med tårtbak.
Det där lät lite spännande tyckte jag och såg i samma veva att inspirerande Ylva med bloggen Ylvas bakverkstad lade ut ett recept på just flädersirap. Om man googlar så ser de flesta recept helt lika ut men det finns även de som gör sirap på flädersaft. Jag valde att göra som i Ylvas recept men minskade något på sockret.
Varje gång jag lägger ut en bild med rosa fläder får jag så många kommentarer. Visst finns det rosa fläder och visst är det en äkta och ätlig Sambucus Nigra. Jag är så glad att vi satte denna blodfläder med mörka blad och rosa blommor. Det finns flera sorter så läs på vad som trivs hos dig eller fråga din trädgårdsmästare. Vår buske är en Black Beauty ’Gerda’ som står i lerjord i sol-halvskugga och det är nog en 6-7 år sedan vi planterade den. Nu får vi hålla efter den och vi får rikligt med blommor som räcker till både saft och sirap och lite till. Framför allt är blodflädern ett väldigt vackert inslag i trädgården!
Flädersirap med vanilj
5 dl vatten
800 g-1 kg strösocker
2 ekologiska citroner
1 vaniljstång
15 klasar fläderblomster
Plocka fläderblomsklasar och skaka bort eventuella små kryp som kan finnas i blommorna.
Häll vatten och socker i en kastrull och småkoka 5 minuter. Under tiden kan du förbereda resten. Tvätta och riv skalet av citronerna. Dela dem och pressa ur saften. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Tillsätt nu skal och juice från citronerna till sockerlagen. I med vanilj, både frön och stång. Lägg också ner blomklasarna. Koka upp lagen igen och puttra på medelvärme ca 5-10 minuter. Rör helst inte i sirapen, då kan den sockra sig. Sirapen blir inte så tjock men koka några minuter extra om du tycker den känns tunn. Dra kastrullen från plattan och låt det svalna. Lägg sedan på ett lock och ställ sirapen att dra några timmar, helst över natt. Sila sedan alltsammans genom en finmaskig sil och häll upp sirapen på väl rengjorda flaskor.
Jag gjorde som Ylva skrev och fyllde små plastflaskor som jag lade i frysen. Lämna lite plats bara, då vätskan expanderar när den fryser. Öppnade flaskor förvaras i kylskåp.
Ännu mera fläder
Har du mer fläder att göra av med går det förstås alltid att göra saft, och sen kan du göra flädermarmelad på citronerna från saftkoket. En riktig godbit sen är att göra en mazarintårta med flädercheesecake. Så gott!
Ännu mera Blomster&Bakverk
För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.
Anna-Karin
Man kan tillsätta en klasse eller två till sitt syltkok, passar bra ihop med jordgubbar.
🥰
Annelie Andersson
Tack för fint tips!
Ylva
Härligt med rosa fläder! Fina bilder!
Annelie Andersson
Tack så mycket Ylva – och tack för inspirationen!