Flätat bröd blir festligt till påskens bord

30 mars, 2021

Flätat bröd blir ett trevligt inslag till påskens bord. Jag har bakat ett matbröd som smaksatts med anis och färgats med gurkmeja. Det är så lite gurkmeja att det inte ger någon smak. Men visst blir det vackert påskgult! Jag har dessutom flätat brödet till små kransar för att göra det lite extra dekorativt.

Flätat bröd

9 st
Ugn 200 grader

10 g färsk jäst
300 g (3 dl) kallt vatten
60 g (4 msk) rapsolja
20 g (1 msk) honung
1 ägg
1,5 tsk salt
1 tsk anis, lätt mortlad
ev 1 tsk gurkmeja för gul färg
420 g (7 dl) siktat dinkel eller vetemjöl

ägg uppvispat med lite vatten
sesamfrön och vallmofrön

Smula jästen i en bunke och tillsätt alla ingredienser. Arbeta gärna degen fem minuter i maskin eller tio minuter för hand. Det ska vara så att degen börjar släppa från kanterna men att den fortfarande är lite lätt kladdig. Täck bunken med plast och jäs degen till dubbel storlek, det tar ca 1,5-2 timmar. Förbered under tiden en plåt klädd med bakplåtspapper.

Värm ugnen till 200 grader. Tippa ut degen på lätt mjölat bakbord. Väg sedan gärna degen så att du får lika stora bitar. Jag vägde upp bitar om ca 100 g. Men du kan såklart gå på ögonmått och dela degen i 9-10 lika stora delar. Dela sen varje degbit i tre delar och rulla ut dem till ca 30 cm långa längder. Gör en fläta och för över till plåten, lägg samman ändarna och nyp ihop dem.

Täck med bakduk och låt jäsa i ca 20 minuter. Vispa upp ett ägg och lite vatten med en gaffel. Pensla bröden och dekorera med sesam- och/eller vallmofrön. Grädda i mitten av ugnen i 15–18 minuter tills de får fin färg. Låt därefter svalna på galler.

Mera bröd i påsk

Om du vill göra charmiga små påskbröd i form av påskharar så tycker jag du ska kika in till detta recept.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Vill du se mer av mig och mitt skapande hittar du dagligen inlägg på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Dessutom finns min bok Blomster & bakverk att köpa där man köper böcker. Självfallet kan du beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?