Fröbröd i muffinsformat

14 september, 2022
fröbröd

Fröbröd i muffinsformat är både gott och praktiskt. Det här brödet passar de som äter glutenfritt eller en kost utan mjölk, ägg och socker. Jag som inte håller mig till en strikt kost tillsätter gärna en näve russin, kakao nibs eller ibland mörk choklad. Det lite bittra som både kakao nibs och mörk choklad tillför blir riktigt gott.

fröbröd

Jag tål inte nötter så jag gör mitt fröbröd helt utan nötter, gluten, mjölk och ägg. Jag har i min tur inspirerats av ett recept hos Green Kitchen Stories.

fröbröd

Fröbröd i muffinsformat

12 st Ugn 175 grader

20 g (2 msk) finmalda psylliumfröskal
350 g (3,5 dl) vatten

140 g (2 dl) sötmandel
150 g (2,5 dl) solroskärnor
90 g (1,5 dl) sesamfrön
100 g (1,5 dl) hela linfrön
90 g (1,5 dl) pumpakärnor
1-2 tsk havssalt
3 msk smält kallpressad kokosolja + lite extra att smörja formen med

Variera gärna med en handfull kakao nibs, russin eller mörk choklad.

Börja med att vispa ihop psylliumfröskal med vatten och låt stå 5 minuter. Det sväller och blir till en tjock gelé.

Smörj en muffinsform med kokosolja. Mät upp mandel, kärnor och frön och lägg i en matberedare. Pulsera mixern några gånger tills blandningen är grovt hackad. Häll allt i en stor skål, tillsätt salt och olja och rör om.

Tillsätt därefter gelén och blanda ihop allt . Det går att använda en stor gaffel, men det är faktiskt enklast att använda händerna. Kladdigt är det, så jag brukar ta ett par engångshandskar och liksom krama samman allt ordentligt. Låt nu blandningen stå i 1 timme. Värm ugnen till 175 grader i god tid.

Fördela smeten i smord muffinsform, tryck till med en sked och packa ihop. Grädda mitt i ugnen i 50 minuter. Låt därefter bröden svalna helt och vila i 5-6 timmar.

Brödet blir med alla nötter och frön ganska så mättande. Jag brukar dela det och äta med ett gott pålägg. Förvara gärna bröden svalt. De håller i en vecka men kan också frysas.

fröbröd

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Du hittar mina böcker i bokhandeln. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

Skriv gärna en rad
 • Cecilia Öman

  Självklart tipsar jag om dig och receptet.

 • Cecilia Öman

  Åhhh, gjorde dessa igår…farligt goda❤️
  Får jag dela receptet i en LCHF-grupp?

  • annelie@blomsterochbakverk.se

   Men vad härligt att höra! Javisst, om du tipsar med länk till receptet så blir jag bara glad.

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?