Ett fröbröd som är proppat med fröer, mandel, aprikos och smakar lite syrligt av nypon. Det bjuder jag på idag. Ett glutenfritt bröd helt utan jäsmedel. Ni är en del som frågat om man kan baka bröd utan jäst och bikarbonat. Visst kan man det. Den här varianten, att låta fröer och annat gott svälla i vätska för att sedan gräddas blir både gott och saftigt.
Skulle du nu vara känslig mot Fiberhusk eller psylliumhusk så kan jag tänka mig att det går fint att ersätta det med chiafrön. Har dock inte provat hur det blir.
Bjöd på nyponsoppa igår och tänker att om ni nu köper hem en påse med nyponskalsmjöl så ska ni få ett tips till på hur ni kan använda det. Här är därför ett recept på fröbröd med nypon.
Fröbröd med nypon
Ugn 175°
1 bröd
Brödform 1,5 l
200 g (5 dl) havregryn (rent havre för helt glutenfritt, kan även ersättas av boveteflingor)
120 g (2 dl) sötmandel (gärna ekologisk)
120 g (2 dl) solrosfrön
90 g (1 dl) osvavlade aprikoser, delade i bitar
65 g (1 dl) pumpafrön
45 g (0,5 dl lite drygt) nyponskalsmjöl
40 g (0,5 dl) hela linfrön
30 g (3 msk) Fiberhusk (eller samma viktmängd psylliumhusk)
2 tsk salt
600 g (6 dl) vatten
40 g (2 msk) honung eller lönnsirap
45 g (0,5 dl) rapsolja
Mät upp och blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Skär aprikoserna i bitar först. Blanda ihop. Koka sedan upp vattnet och blanda med honung och olja. Häll den varma vätskan över de torra ingredienserna och rör samman det hela ordentligt. Se till att få med allt i botten.
Klä en avlång brödform med bakplåtspapper (eller smörj formen). Häll smeten i formen och täck med plast och bakduk. Låt stå och vila i 1,5 timme.
Värm ugnen till 175°. Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 1 timme. Ta upp brödet ur formen och låt svalna på galler. Låt det kallna helt och vila några timmar innan du skär i det.
Det här brödet tycker jag passar till det mesta. Både frukost, soppa, buffé eller till en god ost. Det är verkligen gott med aprikoserna i brödet. De blir så saftiga och bryter av fint till alla fröer och mandeln. Kan tänka mig att fikon går lika fint att använda om du så önskar.
Ännu mera Blomster&Bakverk
För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.
Stina
Underbart! Får testa det här. Men utan mandlar! Undra vad jag kan ersätta med… kanske pumpafrön? Eller har du testat med något annat ( ej nötter)?
Annelie Andersson
Så roligt att du gillar! Har inte testat med något annat. Hur är det, tål du cashewnötter? Kan tänka mig att det kan bli bra. Eller köra i lite extra pumpafrön, som du själv föreslår. Om du provar, får du gärna berätta hur det blev! Ha en fin tisdag!
Stina
Nä… tyvärr INGA nötter alls. Och det är då svårt att komma på med alternativ som dessutom smakar gott !
Veronica
Hej! Jag gjorde ett liknande recept häromdagen som också innehöll solros- och pumpafrön (hade klippt ur från någon tidning någon gång..) och i det receptet var det 100gram mandlar och 50 gram hasselnötter enligt receptet. Pga av vänner som är allergiska försöker jag undvika nötter och i det receptet tog jag helt sonika och bytte ut mandlarna och hasselnötterna mot havrekärnor och fyrkornskross. Brödet höll ihop som det skulle och krosset ger lite ”crunch”. Om det skulle funka för dig utifrån ev ytterligare allergi så kan jag varmt tipsa om det 😊
Annelie Andersson
Ett så bra tips! Behandlade du kärnor/kross på något sätt innan? Enda är ju att brödet inte blir glutenfritt men om det inte är några bekymmer är det en toppenbra lösning för den som inte tål mandel/nötter.
Annelie Andersson
Jag förstår, då är det lite knepigare förstås. Skulle nog prova öka på fröerna (pumpa och solros) lite. Den hela mandeln bidrar ju med lite crunch liksom men brödet kommer säkerligen smaka gott ändå.