Fröknäcke, gott glutenfritt och lättbakat

22 februari, 2019
fröknäcke glutenfritt

Fröknäcke är så himla gott. Och dessutom enkelt att baka. De recept jag har på fröknäcke här sedan tidigare innehåller alla fiberhusk och ibland ska smeten stå och svälla. Men. I helgen bjöd min svärmor på så gott knäcke och dagarna därpå såg jag plötsligt flera recept där bara fröer och mjöl användes. Många fröer bildar ju ett slags gelé så smeten binds samman utan att man behöver använda husk eller stärkelse. Så himla bra och toppen för de som inte tål detta.

Ofta bakas fröknäcke på majsmjöl. Just det mjölet använder jag så sällan jag kan då det är snabba kolhydrater som liksom stärkelse omvandlas till socker och det vill jag hålla nere. Inte minst med anledning av min rosacea som håller sig i schack om jag minimerar det söta. Det här knäcket har jag nu provat att baka med både fullkornsrismjöl och durramjöl och båda blev lika bra. Fröerna kan man också variera lite beroende på vad som finns i skafferiet. Det kan också betyda att det gräddade knäcket blir lite olika. Här kan man alltså låta smaken råda.

Som ett tips kan jag berätta att jag gjorde en variant där jag istället för 1 dl sesamfrön använde 0,5 dl sesamfrön och 0,5 dl pumpakärnor. Det blir en lite grövre struktur på knäcket med pumpakärnor. Och så kan du gärna prova använda svarta sesamfrön eller hälften-hälften för ett lite mörkare knäcke.

fröknäcke glutenfritt

Fröknäcke

2 st plåtar
Ugn 150° eller varmluftsugn 125°

120 g (2 dl) durramjöl eller 100 g (2 dl) fullkornsrismjöl
90 g (1,5 dl) solroskärnor
55 g (1 dl) sesamfrön
30 g (0,5 dl) hela linfrön
0,5 tsk salt

225 g (2,5 dl) kokande vatten
45 g (0,5 dl) rapsolja

Flingsalt och ev fänkålsfrön

fröknäcke collage

Sätt på ugnen och ta fram två plåtar som kläs med bakplåtspapper. Börja med att blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Blanda om alltsammans med en sked. Tillsätt kokande vatten och rapsolja och blanda ihop till en jämn smet. Dela smeten i två delar och börja med att breda ut den med hjälp av en slickepott. Lägg sedan ett bakplåtspapper ovanpå och kavla med lätt tryck så att smeten fördelas över papperet, så tunt som möjligt. Om du inte har en kavel kan du pressa och dra med handflatorna.

Efter att jag kavlat brukar jag dra undan det övre bakplåtspapperet och skära till jämna kanter. Det överflödiga fyller jag på där det ser tunt ut och sen lägger jag på papperet och kavlar till det sista. Sedan strör jag över flingsalt. Något som också är riktigt gott är att ha på fänkålsfrön. Sedan skär jag smeten i rutor så att knäcket enkelt kan delas när det är klart.

Ställ in plåten mitt i ugnen och grädda i 1 timme tills det är helt torrt. Om du använder varmluft placerar du båda plåtarna enligt din ugns instruktionsbok. I min ugn sänker jag värmen till 125° och placerar en plåt på fals 2 och en plåt på fals 5. Gräddar knäcket i 1 timme men det är ofta klart strax innan så håll lite koll mot slutet.

fröknäcke glutenfritt

Sådärja, nygräddat fröknäcke. Plättlätt att baka och beroendeframkallande gott. Prova att dippa knäcket i min goda klimatsmarta ärtröra. Eller servera som tilltugg eller till ostbrickan eller till frukost. Passar närsomhelst om jag tänker efter. Hoppas det smakar!

Ännu mera knäcke

Om du vill ha ännu mera inspiration till olika slags fröknäcke så kan du kolla in receptet på mitt klassiska fröknäcke, mitt sesamknäcke (sååå gott) och mitt lakrits- och sesamknäcke.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?