Fröknäcket. Det kom, det åts, det segrade.

7 mars, 2014
glutenfritt fröknäcke

Fröknäcke-beroende. Om det finns ett sådant, så har jag det. Det är så oerhört gott. Bättre än chips. Kan lätt knapra i mig en plåt på ett par dagar. Då är det ju tur att det är så enkelt att göra. Och så är det glutenfritt och består mest av en massa goda fröer. Passar till frukost, lunch, mellanmål och som tilltugg eller till ostbrickan.

Har provat flera recept men det här är nog vinnaren. Än så länge. Bara lite olivolja och vatten, mandelmjöl och så det som binder ihop smeten; fiberhusk och pofiber. Tidigare har jag bakat på smör och majsmjöl fast det här blev nog bättre, men det är såklart en smaksak. Man kan skära knäcket i vilken form man vill, smala långa bitar, stora rutor eller helt sonika bryta det i bitar efter gräddningen. Vill du skära fina bitar är ett bra tips att plocka ut plåten efter ca 40 minuter och markera rutorna. Brukar använda en pizzaskärare och det går utmärkt.

Glutenfritt fröknäcke

1 dl linfrö
1 dl solrosfrö
0,5 dl sesamfrö
0,5 dl pumpafrö
1 msk mandelmjöl
1 msk pofiber
1 msk olivolja
2,5 dl vatten
1 tsk salt
2 msk fiberhusk
Havssalt

Blanda samman alla fröer, mandelmjöl och pofiber. Tillsätt olja, vatten, salt och blanda ihop till en smet. Sist blandar du i fiberhusken och rör snabbt ihop den med smeten. Nu ska det stå och svälla i ca 5 minuter. Lägg smeten på ett bakplåtspapper och platta ut lite. Lägg ett annat bakplåtspapper över och kavla ut degen så tunt du kan, så att hela plåten täcks. Ta bort det övre papperet och strö över lite havssalt. Grädda knäcket mitt i ugnen i ca 1 timme i 150 grader. Det ska bli torrt och krispigt. Låt det gärna svalna på plåten. Och som sagt, vill du skära rutor så ta ut plåten efter 40 minuter och gör det och fortsätt sedan gräddningen.

Skärbrädan i porslin är en ny favorit här hemma i köket. Skålen för havssalt en ständig favorit. Keramiker, min dotter.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?