Frösådda och pressade penséer

18 november, 2021
frösådda och pressade penséer

INLÄGGET ÄR ETT REKLAMSAMARBETE MED IMPECTA

Frösådda och pressade penséer är ett nytt inslag i mitt trädgårdsliv. För några år sen fick jag ett paket så omsorgsfullt inslaget och med i paketet lades ett par pressade penséer. Det där kändes så omsorgsfullt att jag noterade idén i bakhuvudet. När jag arbetade med min bok kom jag på att det skulle vara fint att skicka med något personligt till alla som förhandsbeställde boken. Så jag frösådde penséer för första gången. Försådde, skolade om, härdade, vårdade, planterade, skördade och pressade. Hundratals. Den dagen jag satt och signerade alla exemplar inför boksläppet lade jag med en eller två penséer. Det blev en så oerhört uppskattad överraskning!

Jag har fortsatt att så penséer då jag skickar med en blomma till alla som köper ett signerat exemplar av mig. En del har jag lärt mig på vägen. Framför allt att penséer är så mycket mer än den där första frosttåliga plantan som oftast hamnar i en kruka i väntan på våren. Det är verkligen en av de mest tacksamma man kan tänka sig.

Frösådda penséer

Jag bor i växtzon 3 och har frösått mina penséer inomhus tidig vår. Om jag minns rätt i mars, vilket är sent om man önskar tidig blomning. I så fall ska man sätta igång redan i januari-februari. Jag har bredsått, alltså strött ut fröna, i plastlådor. Det går fint med t ex både godislådor och vindruvsaskar. Se till att göra hål i locket bara om det inte redan finns. Jag bottnar med planteringsjord och strör ett tunt lager såjord överst.

Medan fröna gror ska jorden hållas fuktig och lådan ska stå ljust i rumstemperatur. Jag vattnar försiktigt med en vattensprayflaska. Se till att lyfta undan locket lite då och då. När fröna grott tar jag av locket och ställer ut lådorna i vårt uterum. Där är både ljust och svalt. Att ställa dem svalt gör att de inte drar iväg för fort och blir rangliga. Någon växtbelysning har jag inte, men i uterummet blir det tillräckligt ljust.

Eftersom jag bottnar med näringsrik plantjord så får plantorna näring ju mer de växer. Då kan jag vänta lite med att skola om dem och sätta dem i egna små krukor. Det enda är att det kan vara lite trassligt att reda ut plantorna, men vattna igenom jorden och häll sedan ut allt innehåll på ett tidningspapper eller planteringsbord, så går det lite lättare.

Plantera ut

Innan de planteras ut behöver de härdas. Ställ ut dem ett par timmar om dagen till en början och gärna i skuggigt läge. Öka på tiden allt eftersom tills de klarar stå ute dygnet runt. Penséer är vackra i både kruka och rabatt. Det bästa av allt är att ju mer du skördar desto rikare blomning. Det är så fascinerande att ena dagen plocka varenda blomma och nästa dag komma ut till ett nytt hav av blomster. Dessutom kan de blomma ända in i oktober-november om du har tur. Det beror såklart också på vart du bor och hur tidigt vintern kommer. Du kan läsa mer om fröer, sådd och plantering hos Impecta.

frösådda och pressade penséer
Foto: Kate Gabor

Ta egna fröer

Ifjol provade jag förresten att låta några blommor sitta kvar och gå i frö. När fröställningarna torkat klippte jag av dem och vände dem upp och ner rätt ner i ett kaffefilter. Ut ramlar då mängder av fröer som man kan förvara på en sval plats i just kaffefiltret. Skriv på vad det är för fröer om du samlar in flera sorter. I våras bredsådde jag både egna fröer och från nyinköpta påsar och i princip alla fröer grodde. Det man ska tänka på är att blommorna kan få annan färg och skepnad när man tar egna fröer, så om du önskar en specifik färg, storlek eller form så är det bästa att så från inköpt påse. Men det är ett roligt sätt att ta tillvara egna fröer och även dela med sig.

Det är också så att penséer gärna självsår sig och kommer tillbaka ett andra år. Tänk på det i rensningsivern påföljande vår.

pressade penséer

Pressade penséer

Det här med att pressa blommorna då. De första åren har jag skördat i torrt väder och lagt ut blommorna upp och ner mellan bakplåtspapper. Mellan lagren har jag lagt ett par tidningspapper och liksom travat lagren på varandra. I både botten och ovanpå har jag haft en stor träskiva. Som avslutning har jag lagt tyngder (från träningsredskap) för att få till själva pressen. Det har fungerat utmärkt.

I somras köpte jag en riktig växtpress men av sådan sort som används i mikrovågsugn. Den är fantastisk. Nackdelen är den begränsade ytan och att man bara kan pressa typ 5–10 stycken i taget, beroende på storlek. Fördelen är att det går på ett kick och framför allt att färgerna blir så mycket mer intensiva än de mellan papper, som du ser på bild här ovan. Helt klart värt det tycker jag.

Dekorera bakverken med penséer

Ni som följt mig ett tag vet ju att jag gärna dekorerar mina bakverk med blomster. Allt som hamnar ovanpå ett bakverk måste vara ätbart och får absolut inte framkalla illamående eller vara giftigt. Penséer är en favorit att dekorera med och en av få blommor som faktiskt har en angenäm smak. Framför allt blir det vackert för ögat innan det blir gott för magen. Och det är lika fint att dekorera med färska som pressade penséer. Tänk bara på att de klarar att vara fina ett visst antal timmar, så dekorera helst i anslutning till servering.

Hoppas nu att jag inspirerat dig till både frösådda och pressade penséer!

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?