Frukostbullar på rågsikt och vete

14 december, 2022
rågsiktsbullar

Frukostbullar som jag bakar på både rågsikt och vete. Det blir en stor sats på 28 bullar och jag brukar packa dem i små påsar och frysa in så snart de kallnat. Perfekt att ta fram kvällen innan och tina till frukost.

I receptet nedan använder jag rumsvarmt smör och kall degvätska och låter degen jäsa lite längre. Om du inte har den tiden kan du smälta smöret, tillsätta vattnet och låta det bli fingervarmt. Öka även på mängden jäst till 50 gram. Då räcker det med en första jäsning på någon halvtimme.

rågsiktsbullar

Efter första jäsningen knådar jag degen smidig och väger den. Jag dividerar vikten med 28 och vet då hur mycket varje bulle på ett ungefär ska väga. Om du inte har någon våg, kan du dela degen i fyra delar. Rulla sedan ut varje del till en rulle och dela i sju lika stora delar. Forma varje degbit och lägg på plåt.

Jag får ibland frågan hur jag får bröd och bullar så släta och runda. På bagerispråk kallas det att rundriva (rund-riva) och det handlar om att samla ihop och spänna degen. När jag formar bullar eller frallor, så formar jag handen som en skål. Placerar handflatan mitt på degen, trycker neråt samtidigt som jag med cirklande rörelser låter degen formas till en rund bulle. Man kan också samla ihop degen och nypa till änden med fingrarna för att därefter bara rulla samman den mellan händerna. En smaksak vad man tycker är enklast.

rågsiktsbullar

Om du tycker om att baka med rågsikt vill jag även tipsa om mina rågsiktsbullar med russin. Du hittar receptet här. Och ja, russin kan tillsättas eller uteslutas. Även det en smaksak. Gäller i båda recepten.

Keramikmuggarna på bilden har jag köpt hos min keramikervän Åsa Olofsson.

rågsiktsbullar

Frukostbullar på rågsikt och vete

Ett recept från blomsterochbakverk.se
3.3/5(2)
28 st bullar
15-20 min + jästid + utbakning

Frukostbullar som jag bakar på både rågsikt och vete. Det blir en stor sats på 28 bullar och jag brukar packa dem i små påsar och frysa in så snart de kallnat. Perfekt att ta fram kvällen innan och tina till frukost.

Ingredienser:

50 g rumsvarmt smör

500 g (5 dl) kallt vatten

10-15 g jäst

300 g (6 dl) rågsikt

360-420 g (6-7 dl) vetemjöl

1-2 tsk salt

1-2 tsk anis och/eller fänkål (eller brödkrydda)

Gör så här:

1. Ta fram smöret så att det blir rumsvarmt.

2. Använd gärna en hushållsassistent till den här degen.

3. Häll vattnet i skålen och tillsätt jäst. Vispa runt.

3. Tillsätt först rågsikt och den mindre mängden vetemjöl. Arbeta ihop och tillsätt sedan smör, salt och kryddor.

4. Knåda degen i 4-5 minuter. Den ska hålla ihop och börja släppa från kanterna. Tillsätt mer mjöl om det behövs.

5. Täck bunken och jäs degen i 1,5-2 timmar. Tiden beror lite på temperaturen inne, men degen ska bli ungefär dubbelt så stor.

6. Tippa ut degen på lätt mjölat bakbord och knåda samman. Dela i 28 lika stora bitar. Du kan också väga degen, dividera med 28 och sedan väga upp 28 lika stora bitar.

7. Forma till runda bullar och lägg på plåt klädd med bakplåtspapper. Täck med bakduk och jäs i ca 30 minuter.

8. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

9. Grädda frukostbullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills de fått fin färg.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?