Frukostbullar som jag bakar på både rågsikt och vete. Det blir en stor sats på 28 bullar och jag brukar packa dem i små påsar och frysa in så snart de kallnat. Perfekt att ta fram kvällen innan och tina till frukost.
I receptet nedan använder jag rumsvarmt smör och kall degvätska och låter degen jäsa lite längre. Om du inte har den tiden kan du smälta smöret, tillsätta vattnet och låta det bli fingervarmt. Öka även på mängden jäst till 50 gram. Då räcker det med en första jäsning på någon halvtimme.
Efter första jäsningen knådar jag degen smidig och väger den. Jag dividerar vikten med 28 och vet då hur mycket varje bulle på ett ungefär ska väga. Om du inte har någon våg, kan du dela degen i fyra delar. Rulla sedan ut varje del till en rulle och dela i sju lika stora delar. Forma varje degbit och lägg på plåt.
Jag får ibland frågan hur jag får bröd och bullar så släta och runda. På bagerispråk kallas det att rundriva (rund-riva) och det handlar om att samla ihop och spänna degen. När jag formar bullar eller frallor, så formar jag handen som en skål. Placerar handflatan mitt på degen, trycker neråt samtidigt som jag med cirklande rörelser låter degen formas till en rund bulle. Man kan också samla ihop degen och nypa till änden med fingrarna för att därefter bara rulla samman den mellan händerna. En smaksak vad man tycker är enklast.
Om du tycker om att baka med rågsikt vill jag även tipsa om mina rågsiktsbullar med russin. Du hittar receptet här. Och ja, russin kan tillsättas eller uteslutas. Även det en smaksak. Gäller i båda recepten.
Keramikmuggarna på bilden har jag köpt hos min keramikervän Åsa Olofsson.