Galette med björnbär, päron och rosmarin, Månadens Gröna i augusti

23 augusti, 2016

Som jag berättat tidigare är det Åsa med bloggen Nicklas Kokbok som är månadens värd för vegetariska matlagningsutmaningen Månadens Gröna som jag och några bloggvänner driver tillsammans. Inne hos Åsa kan du läsa precis om hur det går till och vill du vara med så länkar du till ditt bidrag i det här inlägget. Och du kan dela med dig av receptet antingen via blogg eller instagram. Som vanligt meddelas månadens råvara den 5:e varje månad och bidragen ska vara inne den 25:e för att sedan publiceras i ett samlingsinlägg den 28:e.

Åsa valde björnbär som råvara och även om jag tänkt att jag ska utmana mig själv i det vegetariska tänket så föll jag ändå till föga och valde att göra en sötsak. Det sammanföll nämligen med att jag fick den oerhört vackra boken Lomelinos Pajer i min hand och ni som följt mig på resan med blomster & bakverk vet hur mycket vi bakat från och njutit av Lindas böcker här hemma. I Lindas senaste bok bjuder hon åter på helt fantastiska foton och recept samt en pajskola som ska kikas närmare på vid tillfälle. Det recept som jag självfallet fastnade för var en glutenfri galette. I boken görs den med nektarin och hallon men jag valde alltså björnbär, päron och rosmarin. Päron för att få till lite sötma utan att behöva använda för mycket socker och rosmarin som bjuder på en spännande brytning och ger en fin smak.

galette_logo_text

Lomelinos Pajer är en ganska så ny bok och just det här receptet inte har publicerats på nätet, så kontaktade jag Linda och frågade om jag fick publicera det här på bloggen – och det gick så bra så. Tusen tack Linda, både för att jag får dela med mig, men också för ett riktigt bra recept på glutenfri galette. Degen blev så där krispigt fin och smakerna perfekta. Degen är något känslig så jag gjorde tre mindre galetter så som det anges i receptet, men det ska gå bra att göra en stor (även om jag tror att det kräver en del tålamod). Degen gjorde jag dagen innan jag bakade och förvarade i kylen, så den fick ligga framme en stund innan jag kavlade ut men vänta inte för länge för när den ännu är kall är den lättare att forma.

galette_sockra

Här kommer så äntligen receptet!

Glutenfri pajdeg
3 mindre galetter, 15 cm i diameter
6-8 portioner

1,5 dl bovetemjöl
1,5 dl rismjöl (jag använde fullkornsrismjöl)
1 msk strösocker (jag använde rårörsocker)
1/4 tsk flingsalt
150 g kallt smör
3-4 msk iskallt vatten

1. Blanda bovetemjöl, rismjöl, socker och salt i en skål.
2. Tärna smöret och tillsätt det till mjölblandningen. Nyp ihop med fingrarna till en smulig deg.
3. Tillsätt kallt vatten (börja med den mindre mängden och öka på om degen känns för torr) och rör ihop med en gaffel. När du kan plocka upp en bit av degen och den håller ihop när du trycker ihop den, då har du tillsatt tillräckligt med vatten.
4. Lägg över degen på en bit plastfolie, platta ut degen något, slå in den i plastfolie och lägg i kylen i minst 1 timme, men gärna över natten.

Fyllning:
600 g björnbär (färska eller frysta och tinade, se till att all saft rinner av)
1 medelstort päron, skuret i bitar
2 msk rårörsocker
2 msk majsstärkelse
1 tsk hackad färsk rosmarin

Blanda bären med socker, majsstärkelse och rosmarin i en skål och vänd försiktigt om så att fyllningen blandas. Om du använder frysta bär, se till att så mycket saft som möjligt hälls av då det kan rinna annars vid gräddningen.

Pensling:
Havremjölk och rårörsocker (i Lindas recept så penslas galetten med 1 st ägg och 1 msk mjölk som vispas ihop, men jag valde att endast pensla med havremjölk)

Baka ut och grädda:
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Dela degen i tre lika stora delar. Kavla ut degbitarna till rundlar (3-4 mm tjocklek) på en ordentligt mjölad arbetsyta (rismjöl fungerar bra). Degen är relativt skör så se till att mjöla rejält och lyfta på degen emellanåt under kavlingen. Förflytta rundlarna till en skärbräda med bakplåtspapper genom att försiktigt rulla upp dem på kaveln och flytta dem en och en.
3. Fördela nu björnbären mitt på rundlarna och därefter de grovt skurna päronbitarna. Lämna kanten något fri och vik sedan upp kanterna över fyllningarna och tryck till lite lätt så att degen håller sig på plats.
4. Ställ in galetterna i frysen i 15 minuter (för att den ska hålla formen bättre i ugnen under gräddningen).
5. Plocka fram galetterna ur frysen och lägg dem med bakplåtspapperet på en plåt.
6. Pensla nu kanterna med mjölk (valfri sort) och strö råsocker över, mängd efter tycke och smak.
7. Grädda galetterna i nedre delen av ugnen i 20 minuter, sänk därefter värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 20-25 minuter tills kanterna är gyllenbruna. Ta ut galetterna och låt svalna helt. Servera gärna med vaniljglass till.

galette_stilleben

Galetterna kan förvaras i kylen och håller sig fina i ett par dagar. Värm dem gärna en stund i ugnen innan servering så smakar det ännu lite godare. Galetterna är glutenfria och kan även göras mjölkfria beroende på vad du väljer för råvaror.

Hoppas det smakar!

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration. Skriv upp dig på min mailinglista här.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?