Äppelkaka kan vara något av det bästa som finns den här tiden på året. Den här kakan är glutenfri och bakas på mandel- och durramjöl. Samma recept fast i muffinsform finns redan härinne men nu har jag provat att göra det som en kaka och det blev precis lika gott. Såklart! Och är det inte äppeltider så är det oerhört gott att blanda ner frysta hallon i smeten.
Tack till Sara
Det här receptet är helt fantastiskt och har varit med oss länge efter att jag fick det från en god vän. På senare tid har jag förstått att receptet kommer från Sara Bakar, som bland annat driver Solhaga Stenugnsbageri. Hittade det nämligen där när jag googlade efter inspiration på glutenfri bakning med durra. Och jag försöker alltid vara petig med att uppge receptmakare eller inspiratör. Så ära den som äras bör helt enkelt!
Tack Sara – det här receptet har sedan länge sin plats i handskrivna receptboken. Och jag hoppas verkligen att jag en dag får tillfälle att besöka dig och ert bageri.
Glutenfri äppelkaka
225°
Ø 18 cm
115 g smör
80 g mandelmjöl
50 g durramjöl
125 g florsocker
1 tsk hel kardemumma, mortlas
4 äggvitor
2-3 st äpplen (beroende på storlek)
om du vill, pärlsocker
Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram en bakform, den jag använt är 18 cm i diameter. Du kan antingen smöra och mjöla formen eller, om du har löstagbar kant, bara klämma fast ett bakplåtspapper i botten.
Ta fram en kastrull och smält smöret på medelvärme. Ställ sedan åt sidan. Mät upp och blanda samman alla torra ingredienser i en liten bunke. Dela äggen och lägg äggvitorna i en stor bunke. Äggulorna får du spara till något annat. Vispa vitorna tills det blir ett fast skum, men de behöver inte bli så fasta som när man gör maräng.
Nu ska allt blandas samman men försök att behålla luftigheten genom att tillsätta lite i taget av smöret respektive de torra ingredienserna. Vänd försiktigt runt smeten med en slickepott tills allt blandats samman till en jämn smet.
Häll nu smeten i formen. Skiva äpplet i tunna klyftor och tryck ner i smeten. Till sist kan du strö över lite pärlsocker som dekoration, om du vill. In med formen i mitten av ugnen och grädda tills kakan är torr (känn med provsticka). För mig tog det cirka 20 minuter.
Självplockeri
Nu ska jag se om grannarna med massa fallfrukt på tomten kan tänka sig att jag kommer och plockar en hink eller två. Det här året är det inte helt lätt att ta vara på mängden frukt som bjuds. Läser också att flera musterier fått säga stopp och att man får ställa sig på väntelista. Heja alla ni som skriver att man får komma och plocka av frukt och bär. Så mycket bättre än att det går till spillo.
Ett äpple om dagen!
Petra
Just det! Tack:)
Anncha, stiligahem
Annars får du gärna ta en tur till Norrtälje och vårt äppelträd. Det finns så mycket frukt.
Annelie Andersson
Ett så fint erbjudande, tack!
Petra
Just äggvitor borde vara tämligen lätt att byta mot aqua faba för äggfri variant??
Mvh Petra
annelie@blomsterochbakverk.se
Hej och javisst. När man ska vispa vitorna separat som här så lär det gå utmärkt. Numera kan man ju köpa aquafaba på tetra såg jag häromdagen i min lilla butik.
Lisen
Den måste jag testa! 🍎🍏🍎🍏
Annelie Andersson
Så roligt att höra, den är verkligen god!