Glutenfri äppelkaka med mandel och durra

28 september, 2022
glutenfri äppelkaka

Äppelkaka kan vara något av det bästa som finns den här tiden på året. Den här kakan är glutenfri och bakas på mandel- och durramjöl. Samma recept fast i muffinsform finns redan härinne men nu har jag provat att göra det som en kaka och det blev precis lika gott. Såklart! Och är det inte äppeltider så är det oerhört gott att blanda ner frysta hallon i smeten.

Tack till Sara

Det här receptet är helt fantastiskt och har varit med oss länge efter att jag fick det från en god vän. På senare tid har jag förstått att receptet kommer från Sara Bakar, som bland annat driver Solhaga Stenugnsbageri. Hittade det nämligen där när jag googlade efter inspiration på glutenfri bakning med durra. Och jag försöker alltid vara petig med att uppge receptmakare eller inspiratör. Så ära den som äras bör helt enkelt!

Tack Sara – det här receptet har sedan länge sin plats i handskrivna receptboken. Och jag hoppas verkligen att jag en dag får tillfälle att besöka dig och ert bageri.

äpplen

Glutenfri äppelkaka

225°
Ø 18 cm

115 g smör
80 g mandelmjöl
50 g durramjöl
125 g florsocker
1 tsk hel kardemumma, mortlas
4 äggvitor

2-3 st äpplen (beroende på storlek)
om du vill, pärlsocker

Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram en bakform, den jag använt är 18 cm i diameter. Du kan antingen smöra och mjöla formen eller, om du har löstagbar kant, bara klämma fast ett bakplåtspapper i botten.

Ta fram en kastrull och smält smöret på medelvärme. Ställ sedan åt sidan. Mät upp och blanda samman alla torra ingredienser i en liten bunke. Dela äggen och lägg äggvitorna i en stor bunke. Äggulorna får du spara till något annat. Vispa vitorna tills det blir ett fast skum, men de behöver inte bli så fasta som när man gör maräng.

Nu ska allt blandas samman men försök att behålla luftigheten genom att tillsätta lite i taget av smöret respektive de torra ingredienserna. Vänd försiktigt runt smeten med en slickepott tills allt blandats samman till en jämn smet.

Häll nu smeten i formen. Skiva äpplet i tunna klyftor och tryck ner i smeten. Till sist kan du strö över lite pärlsocker som dekoration, om du vill. In med formen i mitten av ugnen och grädda tills kakan är torr (känn med provsticka). För mig tog det cirka 20 minuter.

Självplockeri

Nu ska jag se om grannarna med massa fallfrukt på tomten kan tänka sig att jag kommer och plockar en hink eller två. Det här året är det inte helt lätt att ta vara på mängden frukt som bjuds. Läser också att flera musterier fått säga stopp och att man får ställa sig på väntelista. Heja alla ni som skriver att man får komma och plocka av frukt och bär. Så mycket bättre än att det går till spillo.

Ett äpple om dagen!

glutenfri äppelkaka

Glutenfri äppelkaka

Ett recept från blomsterochbakverk.se
5/5(2)
4 - 8
45 min

Äppelkaka kan vara något av det bästa som finns den här tiden på året. Den här kakan är glutenfri och bakas på mandel- och durramjöl.

Ingredienser:

Mejeri

115 g smör

80 g mandelmjöl

Mjöl m.m

50 g durramjöl

125 g florsocker

1 tsk hel kardemumma, mortlas

4 äggvitor

Gör så här:

Smörförberedning

Ta ut smöret ur kylen

Tina smöret 12 timmar

Mjölförberedelser

Ta ut mjölet ur skafferiet

Låt mjölet bli rumstempererat

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?