Glutenfri kavring med smak av kaffe kan vara ett av de godaste glutenfria recept jag fått till på länge. Och klimatsmart. Kavring är ett bröd som jag alltid tyckt så mycket om. Framför allt den här årstiden och till jul. Och visst är det gott med smulad kavring i botten som görs till sill- och laxtårtor bland annat. Blir så fin smak. Nu kan du göra de där goda tårtorna med hembakad glutenfri kavring.
Har bakat glutenfri kavring från andras recept men kanske inte tyckt att det blivit helt perfekt. Så kom jag att tänka på den kaffekavring som finns i boken ’Enklare bröd’ av Martin Johansson, en av mina favoritkreatörer när det kommer till brödbak med gluten. Detta bröd är en återkommande favorit och enligt min dotter gör hennes mormor den absolut godaste kaffekavringen.
Ta vara på kaffeslatten
Så här i tider av klimatsmart tänkande och minskande av matsvinn så kom jag att tänka på den där slatten med kaffe som ofta blir kvar i kannan. Den häller vi ut och tänker inte så mycket mer på det. Men om man häller över alla slattar i en karaff i kylen har man snart några deciliter som man istället kan använda till brödbak. Bara att ersätta en del av degvätskan med kaffe. Då kan man få till en sådan här fantastisk glutenfri kavring med smak av just kaffe men också anis, fänkål och lite mörk sirap. Vad gäller mjöl, valde jag det goda och näringsrika teffmjölet.
Glutenfri kavring med smak av kaffe
1 bröd
Avlång brödform, ca 1,5 liter
Ugn 250°
25 jäst
300 g (3 dl) kaffe, fingervarmt
200 g (2 dl) vatten, fingervarmt
90 g (3/4 dl) mörk sirap
1 msk rapsolja
200 g (3 dl) teffmjöl
60 g (1 dl) bovetemjöl
30 g (0,5 dl) Fiberhusk
2-3 msk hela linfrön
2 tsk salt
2 tsk anis, mortlad
2 tsk fänkål, mortlad
Smula jästen i en stor bunke. Tillsätt fingervarmt kaffe och vatten, mörk sirap och rapsolja. Nu kan du om du använder en digital våg tillsätta en ingrediens i taget och nolla mellan varje. Vänta i så fall med Fiberhusken till sist. Eller så kan du blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätta alltsammans till degvätskan. Använd en stålvisp och rör runt ordentligt, arbeta degen med vispen i ett par minuter och se till att få med allt i botten.
Ta fram brödformen. Du kan olja formen eller trycka ner ett bakplåtspapper, det senare är framför allt enklare när brödet är färdiggräddat och då bara kan lyftas ur formen.
Häll i degen i formen, släta till ytan och pudra över lite mjöl. Täck med plastfolie och/eller bakduk och låt jäsa i 45-60 minuter. Värm under tiden ugnen till 250°.
Ställ in brödet på nedersta falsen, sänk värmen till 200° och grädda brödet i 60-70 minuter. Låt svalna helt, helst över natt, innan du skär i det. Brödet går fint att skiva och frysa.
Tips! Jag brukar ha en sliten ugnsplåt i botten av ugnen som blir varm när ugnen värms. Häller några matskedar vatten på plåten när jag satt in brödet och då bildas ånga vilket ger brödet både fin färg och yta.
Tips på kavring med röra
Här finns förresten en vild röra du kan klicka på rundlar av kavring och servera som förrätt eller som tilltugg till drinken. Eller varför inte göra en stor skål med klassisk skagenröra, här finns det allra bästa receptet.
Ännu mera Blomster&Bakverk
För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.
Pia
Bakat inför julfirande och det blev lyckat :) Uppskattades både av glutenintoleranta och andra. Förra året gräddade jag det i en ny Electrolux ugn och då blev det platt och geggigt i mitten (i förra Siemensugnen blev det bra). Gräddade i vår mindre Siemensugn i år och då blev det bra igen :) Har noterat att Siemensugnarna håller värmen längre än Electrolux (som kommer ner till 200 efter max 10 min).
Annelie Andersson
Tack Pia, blir så glad att du tar dig tiden att skriva. Det är ju konstigt att det ska behöva vara sån skillnad på ugnar. Kanske ett knep kan vara att värma ugnen till typ 25 grader mer och sänka när du sätter in brödet? Kul att alla uppskattade brödet!
Sara
Hej! Jag har bakat detta bröd nu till jul och det var så gott! Stort tack för receptet! Dock fäller mitt bröd ihop lite i mitten efter att jag tagit ut det ur ugnen, vet du vad det kan bero på och hur jag kan undvika det? Tack för en mycket fin blogg:) God fortsättning!
Annelie Andersson
Hej Sara, tack för dina fina ord. Blir så glad! Det här att glutenfria bröd ibland sjunker ihop är så tråkigt och tyvärr bland det svåraste att felsöka. Jag har pratat med många som bakar glutenfritt kring just detta och listar här nedan de orsaker som vi kommit fram till att det skulle kunna vara. Kanske att någon av punkterna kan vara en ledtråd eller så hjälper det till nästa gång du ska baka.
• Har smeten blandats ordentligt, inga klumpar kvar?
• Om du låtit degen jäsa för länge kan den bli överjäst och tappa kraften redan i bunken.
• Prova jäsa i jäskorg, eller lägg en mjölad bakduk i en skål och jäs degen däri.
• När du formar brödet efter första jäsningen, hantera det varsamt. Knåda inte ur luften.
• Man kan ha ett ägg eller en äggvita i smeten för bättre konsistens och stabilitet.
• Ugnen behöver sättas på i god tid och vara riktigt varm när plåten ställs in. Då får brödet både en skjuts och skorpa. Sen ska det gräddas klart i lugn och ro, luckan ska inte öppnas.
• Brödet kan ha gräddats för kort i förhållande till den faktiska temperaturen i just din ugn. Det kan vara värt att kolla om din ugn håller det antal grader som du ställer in enligt vredet.
Alla punkter gäller ju inte för kavringen som jäser direkt i formen men kanske att någon av ledtrådarna kan hjälpa. God fortsättning!
Sara
Stort tack för alla tips, jag ska testa igen och se om det håller formen bättre. Oavsett är det ju ett väldigt gott bröd :) Jag har ätit glutenfritt i några månader och din blogg och insta är fantastiska hjälpmedel och inspiration i att lära sig baka glutenfritt. Tusen tack för allt du delar med dig av! Allt gott!! // Sara
Marie Lindelöf
Hej
Tror du det skulle fungera att använda fibersirap gold istället för sirap?
För att få det sockerfritt också..
Annelie Andersson
Hej, javisst går det bra att ersätta sötningen. Man får styra mängden bara efter sötman. Jag använder oftast honung eller lönnsirap, men här ville jag få fram den mörka färgen och tog en mindre mängd mörk sirap. Själv har jag märkt att jag inte tål sötningsmedel så känner inte till den variant du nämner men du har säkert koll på hur söt den är och om du kan ta samma mängd. Hoppas det smakar!
Pia Grahn
Bakade denna idag. Doftar gott! Ser fram emot att testa den imorgon.
Annelie Andersson
Så härligt att höra, hoppas att det smakar bra!