Glutenfri saffrans- och mandelkaka

10 december, 2016
glutenfri saffrans- och mandelkaka

Glutenfri saffrans- och mandelkaka utan mjölkprotein och vitt socker är en kaka för dig som söker lite annan bakinspiration i adventstider. Mandelsmöret bidrar till konsistensen som nästan blir lite kladdkakelik. Den här kakan är oerhört lätt att göra, även om ingredienslistan känns lång så är allt du behöver en matberedare och att ta ett steg i taget. Så ska du se att en magiskt god kaka kommer ut ur ugnen.

Det är väldigt gott att servera denna saffrans- och mandelkaka med en klick grädde av valfri sort. Eller så kan man göra en god topping. Vispa kokosgrädde med vaniljpulver och bred på kakan.

glutenfri saffrans- och mandelkaka

Glutenfri saffrans- och mandelkaka

Ugn 175°
Form med löstagbar kant 24 cm

1 tsk vatten
0,5 g (1 påse) saffran
125 g (2,5 dl) mandelmjöl
0,5 tsk bakpulver
0,25 tsk bikarbonat
1 nypa salt
130 g (drygt 1 dl) osötat äppelmos
120 g (1 dl) mandelsmör, eller annat nötsmör
70 g (0,5 dl) honung
2 små ägg
120 g (drygt 1 dl) creme fraiche, mjölkfri eller vanlig

Värm ugnen till 175 grader. Koka upp vatten och häll en tesked bara över saffranet i en liten skål. Låt svalna. Smörj en form med kokosolja. Eller kläm fast ett bakplåtspapper i botten och klipp bort det överflödiga runtom.

Blanda mandelmjöl med bakpulver, bikarbonat och salt i en liten bunke. Lägg äppelmos och mandelsmör i en matberedare och kör tills det blir krämigt, det tar några minuter. Tillsätt honung och kör i en halv minut. Knäck i äggen, ett i taget, och mixa snabbt mellan varje. Till sist låter du matberedaren gå på lågt varv och tillsätter mjölblandningen och creme fraiche om vartannat. Till sist häller du i saffran och mixar tills det blandats samman.

Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Känn efter med en provsticka att kakan är färdiggräddad.

Det finns också sedan tidigare ett annat recept på en gluten- och mjölkfri saffranskaka här, Adventskaka med saffran, som du kanske vill prova. Och om du vill göra ditt eget osötade äppelmos finns receptet här.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?