Glutenfri saffranskladdkaka – recept av bästa Niiinis

16 december, 2017
glutenfri saffranskladdkaka med vit choklad

Saffranskladdkaka med vit choklad. Jo, det smakar precis lika gott som det låter. Dessutom är den glutenfri. Receptet har jag hittat inne hos Niiinis, en härlig källa till inspiration som bjuder på både glädje och recept inom bakning och matlagning. Samt en massa annat, allt i en personlig och ärlig ton.

nina niiinis hermansen

Annelie tipsar om Niiinis Kitchenlife

Niiinis heter egentligen Nina Hermansen och många av er känner säkert igen henne som en av deltagarna i TV-programmet Hela Sverige Bakar. Året var 2012 och då i början av programmets era satt jag som klistrad. Sedan har jag haft glädjen att få träffa Nina och hon är en så varm, härlig och glad person. Såklart vill jag tipsa er om Niiinis som bloggar på Niiinis Kitchenlife och har en facebooksida här @NiiinisKitchenlife Självfallet finns Nina även på instagram @niiiniskitchenlife Idag driver hon alltså en av landets största bak- och matbloggar och jag tycker att du genast ska in och inspireras av henne.

glutenfri saffranskladdkaka med vit choklad

Men tillbaka till den här saffranskakan. En kladdkaka med både saffran och vit choklad, jo den gjorde succé här hemma kan man säga. Här finns receptet på Saffranskladdkaka inne hos Nina. Men jag har också fått lov av Nina att publicera receptet här inne hos mig.

Nina skriver också att om du inte vill ha den glutenfri så byter du bara ut pofiber och rismjöl mot 1,5 dl vanligt mjöl.

glutenfri saffranskladdkaka med vit choklad

Glutenfri saffranskladdkaka med vit choklad

Ugn 175°

100 gram smör
100 gram vit choklad
3 ägg
1/2 dl rårörssocker (funkar med vanlig strösocker också)
1 msk vaniljsocker
1/2 dl pofiber
1,5 dl rismjöl
1 kryddmått salt
1 pkt saffran
3 msk ljus sirap

Smält smöret i en kastrull på spisen.

Smält chokladen över ett vattenbad (hacka chokladen och lägg i en skål som du placerar över en kastrull med vatten som fått koka upp rejält. Rör om i chokladen efter ett tag, om det behövs sätter du tillbaka kastrullen på plattan på svag värme).

Vispa ägg och socker för hand, inte alls länge utan vispa samman det bara.

Blanda sedan samman vaniljsocker, pofiber, rismjöl och salt. Vänd ner det i smeten med en slickepott. Mortla saffranet med lite socker. Tillsätt sirap och saffran samt smöret och chokladen. Rör nu försiktigt samman allt till en jämn smet.

Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (eller fäst ett bakplåtspapper i botten). Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 15-20 minuter. Pudra över florsocker strax innan servering.

Förutom att kakan är riktigt god så är den enkel att baka. Snabbt går det också! Hoppas nu att du provar denna godbit och även klickar dig vidare till Nina för ännu mer inspiration. Njut av helgen!

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?