Glutenfri smulpaj med sensommarens sista rabarber

25 augusti, 2016

Som jag skrev i söndags levererar trädgårdens rabarber igen och igen och igen. Och nu senast gjorde jag två glutenfria smulpajer som blev riktigt bra. Kanske att jag nästa gång tillsätter lite nymortlad kardemumma och blandar i degen. Eller så kan man tänka sig att hacka lite mandlar eller pistagekärnor och strö på toppen. Och vill man söta till det hela, kan man hacka lite vit choklad och strö på toppen. Som det är nu har jag endast sötat med honung. Har också angett alternativa ingredienser så att du kan göra pajen helt mjölkfri.

rabarberpaj gf

Glutenfri pajdeg:

100 g mandelmjöl
85 g havregryn (glutenfria)
50 g honung (kan ersättas med äkta ekologisk lönnsirap)
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 g smör (kan ersättas med 5 msk fast kokosolja)

Fyllning:

300 g rabarber (eller annan frukt eller bär såklart)
1 msk honung (kan ersättas med äkta ekologisk lönnsirap)
2 tsk tapiokastärkelse (majs- eller potatisstärkelse går också bra)

rabarberpajgf_st

Värm ugnen till 175 grader.

Ta fram en skål och blanda samman mandelmjöl, havregryn, honung, bakpulver och salt. Tillsätt det kalla smöret i tärningar och arbeta ihop degen med fingrarna tills den håller ihop. Lägg undan en tredjedel av degen och tryck ut resten av degen jämnt i en form (20-22 cm i diameter). Blanda ihop rabarbern med honung och stärkelse och fördela över pajbotten. Nu tar du den deg du lagt åt sidan och smular över fyllningen.

Grädda pajen i mitten av ugnen i 40-45 minuter tills den fått fin färg. Om du behöver, täck pajen med folie när halva tiden gått så den inte bränns. Låt pajen svalna helt och servera gärna tillsammans med vaniljglass eller vaniljsås. Pajen förvaras i kyl och är lika god både en och två dagar efteråt. Om det nu finns något kvar vill säga.

rabarberpag gf st

Och det bästa är att i vår trädgård så kommer rabarbern att räcka till ännu ett par pajer.

Skriv gärna en rad
  • Detta recept ska jag spara ner och laga vid tillfälle. Ser himla gott ut och ska testa att strö över lite pistagenötter som du tipsar, tror det kan bli riktigt bra!

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?