Glutenfri tårtbotten

7 mars, 2015
glutenfri prinsesstårta

En glutenfri tårtbotten som är plättlätt att baka och ingen kommer att tänka på att den är glutenfri. Jag fyller tårtan med röd vinbärsgelé (eller sylt), vaniljkräm och grädde. Jag delar här med mig av några tips hur du kan förbereda tårtan och vad som är bra att tänka på. Tårtan på bilden ovan hade jag förresten glädjen att få baka till min älskade farmors 95-årsdag.

Jag har förresten lagt upp några enkla klipp här från när jag bakar en prinsesstårta. Kanske det kan vara till hjälp att se några av momenten. Hör av dig om det är något du undrar över.

Glutenfri tårtbotten

Jag menar att en luftigare tårtbotten är svår att hitta. Dessutom innehåller den varken gluten eller mjölkprodukter, så passar till många. Receptet finns på potatismjölspaketet och är en klassiker, men skulle du ha missat det så kommer receptet här. Tricket är också att vispa ägg och socker riktigt pösigt, i minst 5-7 minuter.

En tårtbotten kan man alltid ha på lut i frysen, om man nu är lagd åt det hållet att man blir tårtsugen lite titt som tätt. När botten varit frusen är den dessutom lite enklare att dela, så det blir liksom ännu bättre. Dela med en vass brödkniv medan botten ännu är lite frusen.

Här hemma är marsipantårta den populäraste tårtan hos åtminstone hälften av familjemedlemmarna. Prinsesstårtan i dess ursprungliga version innehöll inte sylt, men numera gör den nästan alltid det. Det korrekta namnet på en prinsesstårta med sylt är förresten Operatårta. Vi har alltid ett tunt lager sylt, men min kära svärmor har lärt mig att använda röd vinbärsgelé istället för hallonsylt. Det blir inte riktigt lika sött och smakar så fint ihop med både vaniljkräm, grädde och marsipan.

Här är förresten ett recept på vaniljkräm som blir oerhört god. Enkel att göra och kan stå färdig i kylen en eller två dagar innan montering.

Förbereda tårtan

En prinsesstårta blir bara godare av att förberedas. Baka tårtbotten en dag, gör fyllningen nästa och gör själva spacklingen av grädde och täcket med marsipan dagen innan kalaset. Här kommer några tips att tänka på:

Botten:

  • Baka tårtbotten och dela i tre lika stora delar. Använd en brödkniv och arbeta dig runt tårtan och in mot mitten för så jämna bottnar som möjligt.
  • Använd översta delen (den som fått färg under gräddningen) som botten och med gräddade sidan uppåt. Som andra lager använder du nedersta delen och placerar mittendelen överst. Då får du en stabil botten och formbar topp (mittendelen är mjukast).

Fyllning:

  • Fyllningen är en smaksak, men jag brukar oftast stryka ett lager sylt eller gelé över första botten och därefter fylla på med ett lager vaniljkräm. På nästa botten stryker jag vaniljkräm som blandats med vispad grädde. Till sist på med tredje delen. Nu kan du plasta in botten och förvara den i kylen till dagen därpå. Ett bra tips är att plasta en form med löstagbar kant och placera botten däri under själva arbetet. Sedan sätta i kanten och täcka ovansidan med plast. Då står tårtan stadigt och bottnar och fyllning får gotta till sig.

Spackling och montering:

  • Nästa steg blir att ta fram fyllda botten och placera på en tårtbricka eller fat. Du kan lägga remsor av bakplåtspapper under tårtan för ett fint slutresultat. Då drar du helt enkelt bort remsorna efter att spackling och marsipantäcke är klart och så är bricka eller fat rent och fint.
  • Vispa kylskåpskalla grädden fluffig och stabil. Stryk grädde jämnt runtom hela tårtan och bygg upp en rundad topp överst. Ställ in tårtan i kylen under tiden du kavlar marsipanen. Då får grädden också lite tid att sätta sig.
  • Strö ut ett tunt lager med majsstärkelse på arbetsbänken och kavla marsipanen. Se till att lyfta marsipantäcket lite då och då, så att det inte fastnar i bänken. Ta fram tårtan och placera marsipantäcket centrerat över tårtan. Här får man inte tveka. Forma nu täcket med mjuka händer längs med tårtan. Dra från toppen och ner mot kanterna. Ta tag i marsipanen nedtill, töj ut och jämna till så att vecken försvinner. Skär rent. Ställ in tårtan i kylen fram till serveringen.

Dekorera tårtan

En prinsesstårta behöver egentligen inte så mycket mer än ett täcke av marsipan eller mandelmassa. Det är fint pudra över lite florsocker förstås och för många är marsipanrosen ett måste. Jag har ett set med bokstäver liggande i en låda som jag använder rätt sällan men någon gång är det roligt att plocka fram det. Här har jag stansat ut bokstäverna i marsipan, vilket är lite pilligt och tidskrävande men det blir fint och lite annorlunda. Samma sak med blommorna som också görs med en form. Därefter kan man addera sin egen kreativitet såklart och dekorera blommorna.

Jag har letat i bildarkivet efter dekorerade prinsesstårtor och hittar mest gamla bilder som snabbt tagits med mobilen. Kvaliteten är därmed sådär, men kanske att det kan inspirera och ge er  idéer.

tårtdekoration korsord

När min svärfar fyllde år för många år sedan och vi hade dem på besök så gjorde jag denna dekoration. Han älskar att lösa korsord.

tårtor till åttioårskalas

När jag hade mitt hemmabageri för många år sedan fick jag en fin beställning till ett 80-årskalas och då såg marsipantårtorna ut så här.

Här har jag kavlat mandelmassa och klätt tårtan med, det går precis lika bra. Och så har jag använt små pepparkaksformar för att stansa ut hjärtan och stjärnor ur gul marsipan. Jag skar också till ett band som jag satte runtom tårtan.

En annan beställning från tiden med hemmabageriet är denna tårta till ett fyraårskalas på temat Frost. Här har jag rullat små kulor av marsipanen och klätt in botten runtom. Jag får ibland höra att jag måste vara en stjärna på att skapa figurer i sockerpasta eller marsipan. Det kan jag härmed göra klart att jag absolut inte är. Haha, mitt försök att göra snögubben Olof till denna tårta orsakar fortfarande skrattanfall hos familjen. Jag föreslog att beställaren skulle placera en av dotterns plastfigurer ovanpå tårtan. Det blev jättefint.

Hoppas att det smakar!

Jag tycker att själva dekorerandet är roligt, men det viktigaste är såklart att tårtan är god. Och tycker man inte om att dekorera går det utmärkt att pudra över lite florsocker bara eller köpa en färdig dekoration. Framför allt är det toppen att en så god tårta på ett så enkelt sätt kan serveras med en glutenfri tårtbotten. Hoppas att du blev inspirerad till att baka prinsesstårta!

glutenfri prinsesstårta

Glutenfri tårtbotten

Ett recept från blomsterochbakverk.se
Bli den första att betygsätta
1 timme

En luftig tårtbotten som passar utmärkt till prinsesstårta. Innehåller varken gluten eller mjölkprodukter. Tårtbotten går utmärkt att frysa och blir ännu enklare att dela innan den tinat helt.

Ingredienser:

4 ägg

170 g (2 dl) strösocker

140 g (2 dl) potatismjöl

1,5 tsk bakpulver

Gör så här:

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Vispa ägg och socker riktigt pösigt, och då menar jag riktigt pösigt. I 5-7 minuter bör vispen gå.

3. Sikta ner potatismjöl och bakpulver. Vänd om med en slickepott tills allt blandats ordentligt.

4. Häll smeten i smord form eller form klädd med bakplåtspapper.

5. Grädda i 35-40 minuter. Känn med provsticka att smeten är genomgräddad och torr.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?