Glutenfri vörtlimpa utan jäsning

20 december, 2018
glutenfri vörtlimpa

Nu har jag fått till ett recept på en glutenfri vörtlimpa utan jäsning. Ett bröd som bakas med filmjölk och alltså bara rörs ihop och gräddas. Har förstått att ni är en del som tycker det känns krångligt att baka bröd med jäst. Jag hoppas såklart att mina recept inspirerar och får er att våga. Om du längtar efter ett vörtbröd till jul kan du nu prova detta enkla bröd. Kan ju själv tycka att receptet från föregående inlägg – Glutenfritt vörtbröd, mustigt gott – är snäppet bättre då jäsningen bidrar till utvecklade smaker och dryckerna ger både sötma och mustighet. Men detta får jag lov att säga blev ett riktigt gott bröd för att vara en filmjölkslimpa.

Har bakat med mina favoritmjöler durra och teff samt lite havregryn. Använd rent havre om du behöver eller ersätt med boveteflingor om du inte tål havre. Och så de juliga kryddorna pomerans, kryddnejlika och ingefära som alla för tankarna till ett julbröd.

glutenfri vörtlimpa

Glutenfri vörtlimpa utan jäsning

1 bröd
Ugn 175°

200 g (4 dl) durra
120 g (2 dl) teff
40 g (1 dl) havregryn (kan ersättas med boveteflingor)
40 g (0,5 dl) russin
15 g (1,5 msk) finmalda psylliumfröskal (husk)
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen pomerans
0,5 tsk malen kryddnejlika

600 g (6 dl) filmjölk
35 g (1/4 dl) mörk sirap

Gör så här

Värm ugnen till 175°. Ta fram en avlång brödform och smöra alternativt klä den invändigt med ett bakplåtspapper. Det senare är mycket enklare efteråt men brödet får snyggare kanter om man smörar.

Ner med alla torra ingredienser i en stor bunke och blanda om ordentligt. Tillsätt filmjölk och sirap och rör samman till en jämn och fin smet. Häll den i brödformen, jämna till smeten med en slickepott och tryck till den lite försiktigt så att den formas till en limpa. Mjöla eventuellt ovansidan.

Ställ in formen i nedre delen av ugnen och grädda brödet i 60 minuter. Stjälp upp brödet ur formen och låt svalna på galler. När jag klär formen med bakplåtspapper tycker jag att brödet får en lite för mjuk yta, så jag brukar vända det upp och ner på bakplåtspapperet och ställa in allt en stund på gallret på eftervärme. Bara en 5-10 minuter. Så får det en härligare struktur runtom. Ta ut och vänd tillbaka och låt det nu kallna helt. Brödet får gärna vila en 5-6 timmar innan du skär i det.

glutenfri vörtlimpa

Voilà! En glutenfri vörtlimpa klar på en dryg timme. Sedan är det bara att ha tålamod och vänta in att brödet får mogna. Hoppas nu att ni kan njuta av helgen som kommer och att julefriden så sakteliga infinner sig.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk, välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?