Glutenfria frukostfrallor och ett boktips, ’Sju steg till ett friskare jag’

18 maj, 2017
sju steg till ett friskare jag

Dags för hembakat igen och idag blir det enkla glutenfria frukostfrallor tillsammans med ett boktips. Receptet kommer från boken ’Sju steg till ett friskare jag’ av Nilla Gunnarsson. Har tidigare tipsat er om Nilla och både hennes fantastiska blogg Nilla’s Kitchen liksom hennes tidigare böcker. Boken ’Baka glutenfritt’ är väl använd hemma i mitt kök. Nilla bjuder på både enkla, bra recept och en hel del kunskap då Nilla är både kost- och näringsrådgivare.

Med boken ’Sju steg till ett friskare jag – utan gluten, mjölk och socker’ tar Nilla oss igenom hur man steg för steg kan gå tillväga för att förändra sin kost och upptäcka hur maten kan förändra välmåendet. Första delen är som en handbok och andra delen en kokbok med massor av inspirerande recept. Känner att jag vill smaka på allt men har hittills hunnit med ett brödbak och en paella. Oerhört gott!

Nilla kör också olika program online där hon coachar deltagarna och hjälper till att komma igång med den där förändringen. Generös som hon är har hon också lagt ut flertalet recept på frukost, lunch, middag, dryck & mellis, dessert & godis, här: Ren och läkande mat utan gluten, mjölk och socker. In och låt er inspireras!

Innan jag bjuder på receptet på frukostfrallorna, kan jag bjuda på en lite rolig historia. Paellan som jag nämnde tidigare valde jag att göra en måndag kväll när jag skulle ha lilla bokklubben över på middag. Passade perfekt, enkelt recept och goda smaker. Valde att inte göra den helt vegetarisk utan med räkor. När jag står där och ska sätta igång alltsammans inser jag att jag köpt hem helt fel ris. Och tomt på vanligt råris i skafferiet. Däremot ser jag den där förpackningen med svart råris som köptes hem vid något tillfälle, googlar på paella och svart ris, och jodå det hade gjorts av välrenommerade kökspersonligheter så jag tänkte att vad sjutton, jag kör på istället för att springa ned till affären.

Vad jag inte visste var i vilken utsträckning svart ris färgar allt i sin närhet … så det blev en väldigt svart paella. Att det var saffran i paellan kändes men man kan väl säga att det inte alls syntes. Och räkorna var eeeh … svarta. Liksom allt annat i den där paellan. Men jag bjöd på det! Och vi fick oss ett gott skratt. Däremot kan jag säga att smakerna var helt fantastiska och jag ska göra paellan snart igen. Men med rätt råris. Tror det blir ännu smakfullare då. För ögat.

glutenfria frukostfrallor

Enkla frukostfrallor med teff

(5-6 frallor)

3 dl vatten
1 msk äppelcidervinäger
1 msk flytande honung
2 msk kokosolja
1 dl hirsflingor eller glutenfria havregryn
0,5 dl linfrön
0,5 dl sesamfrön
2 tsk finmalet psylliumfröskal (strukna mått)
2 dl ljus eller mörk teff (kan ersättas med durra)
1 msk nyponskalsmjöl (kan uteslutas)
1,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt

Sätt ugnen på 225°C. Förbered en plåt med bakplåtspapper. Vispa ihop alla blöta ingredienser i en bunke och blanda alla torra ingredienser för sig. Tillsätt torra ingredienser till bunken med vätska och blanda med en slev hastigt ihop till en jämn och kletig deg. Låt degen stå och svälla i 5-10 minuter och forma sedan runda bullar med fuktade händer. Fördela frallorna på plåten och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills ytan är mörkt gyllenbrun.

Recept från boken ’Sju steg till ett friskare jag’ publicerat med tillstånd av Nilla Gunnarsson.

Frukostfrallorna är enkla att baka, det går snabbt och det blir en liten sats. Med andra ord håller sig frallorna goda tills de ätits upp. Och så görs de utan jäst och istället med bikarbonat i kombination med äppelcidervinäger. Bara att slå sig ned och njuta av en god frukost alltså.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?