Glutenfria lakritssnitt, som en dröm!

17 november, 2017
glutenfria lakritssnitt

Njae, nu blev det kanske lite knasigt. De smakar inte drömmar, mina glutenfria lakritssnitt. Men de smälter i munnen samtidigt som de är lite frasiga och så denna härliga smak av lakrits som bara får smaklökarna att dansa och mungiporna att höjas.

Jo, jag är ju en lakritsfantast av rang och klassikerna chokladsnitt och kolasnitt har sedan länge lakritsifierats hemma hos oss. Har så gärna velat få till en glutenfri variant av denna småkaka och nu äntligen är jag nöjd. Mycket nöjd!

glutenfria lakritssnitt

Glutenfria lakritssnitt

175°

80 g (1,5 dl) fullkornsrismjöl
50 g (1 dl) durramjöl
15 g (0,25 dl) majsmjöl
20 g (0,25 dl) potatismjöl
80 g (1 dl) rårörsocker (strö går också bra)
1 tsk bikarbonat
2 msk ljus sirap
100 g smör, kallt och tärnat
2 tsk pofiber
1 msk lakritspulver

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Klä en plåt med bakplåtspapper.

Ta fram en stor bunke och lägg alla ingredienser däri. Kör med elvispen i några minuter tills konsistensen blir som större smulor. Var lite försiktig, för det tar ett litet tag innan degen blir formlig. Mot slutet kan du stänga av vispen och arbeta ihop degen med händerna på ett bakbord. Ta lite extra mjöl om det verkar behövas.

Dela degen i två lika stora delar och rulla ut till två rullar, lika långa som bakplåten. Om det blir luft i degen, ta ihop den igen och knåda lite till med försiktighet. Degen ska hålla ihop. Lägg rullarna på plåten och platta till med fingrarna. Ta sedan en stor gaffel och tryck till med baksidan så att det blir ett fint mönster och rullarna plattas till något mer.

Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Passa mot slutet så att kakorna inte bränns. När de kommit ut ur ugnen skär du degen i sneda bitar medans det ännu är varmt. Låt sedan svalna på plåten. Lägg kakorna i burk med lock. De kan också frysas.

glutenfria lakritssnitt

När jag för ett par år sedan hade mitt hemmabageri stod jag på en julmarknad här i Åkersberga och sålde bröd och bakverk både med och utan gluten. Lakritssnitten gick som smör i solsken och det roliga var att flera som sade att de inte alls gillar lakrits blev helt sålda på kakan och köpte både en och två påsar. Så prova! Skulle du inte alls vilja upptäcka en ny värld … så ersätt lakritspulvret med en tesked torkad, malen ingefära, så vips får du kolasnitt istället.

Hoppas nu att ni provar mina glutenfria lakritssnitt. Och du, se till att köpa ett lakritspulver av god kvalitet. Tänk också på att lakritspulver har olika karaktär och smakstyrka. Prova dig fram.

Och du får gärna berätta vad du tyckte, blir alltid lika glad när ni hör av er med en kommentar eller ett mail. Varmt tack för att ni kikar in hos mig.

∼ Annelie ∼

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration. Skriv upp dig på min mailinglista här.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?