Njae, nu blev det kanske lite knasigt. De smakar inte drömmar, mina glutenfria lakritssnitt. Men de smälter i munnen samtidigt som de är lite frasiga och så denna härliga smak av lakrits som bara får smaklökarna att dansa och mungiporna att höjas.
Jo, jag är ju en lakritsfantast av rang och klassikerna chokladsnitt och kolasnitt har sedan länge lakritsifierats hemma hos oss. Har så gärna velat få till en glutenfri variant av denna småkaka och nu äntligen är jag nöjd. Mycket nöjd!
Glutenfria lakritssnitt
175°
80 g (1,5 dl) fullkornsrismjöl
50 g (1 dl) durramjöl
15 g (0,25 dl) majsmjöl
20 g (0,25 dl) potatismjöl
80 g (1 dl) rårörsocker (strö går också bra)
1 tsk bikarbonat
2 msk ljus sirap
100 g smör, kallt och tärnat
2 tsk pofiber
1 msk lakritspulver
Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Klä en plåt med bakplåtspapper.
Ta fram en stor bunke och lägg alla ingredienser däri. Kör med elvispen i några minuter tills konsistensen blir som större smulor. Var lite försiktig, för det tar ett litet tag innan degen blir formlig. Mot slutet kan du stänga av vispen och arbeta ihop degen med händerna på ett bakbord. Ta lite extra mjöl om det verkar behövas.
Dela degen i två lika stora delar och rulla ut till två rullar, lika långa som bakplåten. Om det blir luft i degen, ta ihop den igen och knåda lite till med försiktighet. Degen ska hålla ihop. Lägg rullarna på plåten och platta till med fingrarna. Ta sedan en stor gaffel och tryck till med baksidan så att det blir ett fint mönster och rullarna plattas till något mer.
Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Passa mot slutet så att kakorna inte bränns. När de kommit ut ur ugnen skär du degen i sneda bitar medans det ännu är varmt. Låt sedan svalna på plåten. Lägg kakorna i burk med lock. De kan också frysas.
När jag för ett par år sedan hade mitt hemmabageri stod jag på en julmarknad här i Åkersberga och sålde bröd och bakverk både med och utan gluten. Lakritssnitten gick som smör i solsken och det roliga var att flera som sade att de inte alls gillar lakrits blev helt sålda på kakan och köpte både en och två påsar. Så prova! Skulle du inte alls vilja upptäcka en ny värld … så ersätt lakritspulvret med en tesked torkad, malen ingefära, så vips får du kolasnitt istället.
Hoppas nu att ni provar mina glutenfria lakritssnitt. Och du, se till att köpa ett lakritspulver av god kvalitet. Tänk också på att lakritspulver har olika karaktär och smakstyrka. Prova dig fram.
Och du får gärna berätta vad du tyckte, blir alltid lika glad när ni hör av er med en kommentar eller ett mail. Varmt tack för att ni kikar in hos mig.
∼ Annelie ∼
Monika Nissén
Himla goda lakritskakor!
Monika
Annelie Andersson
Härligt att höra, tusen tack!
Monika Nissén
Tack för snabbt svar!
Monika
Monika Nissén
Hej!
Kan jag använda rismjöl istället för fullkornsrismjöl till lakritssnittarna?
Hälsningar Monika
Annelie Andersson
Javisst, det går finfint! Hoppas det smakar.