Glutenfria morotsfrallor

21 mars, 2017
glutenfria morotsfrallor

Glutenfria morotsfrallor har provbakats hemma i mitt kök. Har ett par gånger fått frågan om det inte går att baka glutenfritt bröd utan att använda jäst. Och visst gör det! Det sätt som jag provat har jag inspirerats till av Anette Harbech Olesen med ’Mad for Livet’. Det går ut på att man börjar med att blötlägga fiberhusk och sedan vispar in rejält med luft i gelén som bildas och därefter arbetas övriga ingredienser in. Och ingen jästid blir det.

Eftersom mars månads tema i Månadens Gröna är morötter passade jag på att göra dem veganska och så smaksatte jag med rivna morötter. Saftigt och gott. Frallorna blev goda och klart godkända, men tredje dagen något torra. Jag tror det kan vara bra att ha koll på konsistensen när man tillsätter mjölsorterna och jag skriver också om det i receptet.

Mer om Månadens Gröna och just temat morötter kan du läsa om inne hos Lovisa som är värd i mars. Och vill du lämna ett eget bidrag är senaste dagen för detta nu på lördag den 25:e och det gör du i Lovisas inlägg om vegansk morots-nicecream med mango och banan. Visst låter det gott!


Glutenfria morotsfrallor

12 st

35 g (3 msk) fiberhusk
500 g (5 dl) fingervarmt vatten

150 g (2 st) morot, grovt riven
2 msk olivolja
2 tsk salt

150 g (3 dl) boveteflingor (glutenfria havregryn går också bra)
ca 150 g (2 dl) teffmjöl
ca 150 g (3 dl) durramjöl

Olivolja till pensling
Frön att dekorera med (exempelvis solros, sesam, pumpa, vallmo)

Värm ugnen till 200°.

Vispa samman fiberhusk och vatten i en stor skål. Låt stå och svälla i 10 minuter. Vispa nu för hand i ett par minuter med kraftiga tag. Du ska få in så mycket luft som möjligt i den geléaktiga massan. Tillsätt sedan riven morot, olja och salt samt boveteflingor. Det allra enklaste nu är att ta hjälp av en elvisp och arbeta ihop alltsammans till en deg. Börja med att tillsätta 100 g av både teff- och durramjöl. Vispa på i 4-5 minuter och tillsätt efterhand både teff och durra, lite i taget och max 150 g av vardera sort. Konsistensen ska vara som en tjock och fast gröt. Den får inte bli torr och kompakt.

Nu är det dags att forma bullar i 12 lika stora delar. Antingen rullar du ut degen på bakbordet och skär bitar. Eller så väger du hela degen, delar vikten med 12 och tar sedan hjälp av vågen att få fram 12 lika stora delar. Fukta händerna något och forma bollarna med fast men varsam hand. Se till att degen håller ihop men knåda den inte. Lägg på plåt och pensla med olivolja och om du så vill kan du dekorera med frön.

Grädda nu frallorna i mitten av ugnen i ca 35-45 minuter. De är färdiga när det bildats en gyllene skorpa och det låter ihåligt när du knackar dem i botten. Om ytan är mjuk behöver de några minuter till. Och så det viktigaste av allt, se nu till att brödet får vila tillräckligt innan du skär i det. Gärna över natt eller 6-8 timmar.

Hoppas det ska smaka!

Skriv gärna en rad
 • Céline Allirol-Molin

  Hej. Jag undrar ifall man kan använda något annat än teffmjöl till dessa bullar. Har allt annat utom det nämligen hemma.

  • Hej, vad kul att du hittat detta recept. Kan tänka mig att bovetemjöl går fint att använda istället. Om du har det hemma.

   • Céline Allirol-Molin

    Jag insåg nu också att jag bara har 74 g durramjöl.

    • Skulle precis fråga hur mycket durra du har :) Det kommer inte bli bra att ersätta med hirs, mandelmjöl eller potatismjöl. Du får nog vänta med att baka dessa tills du har mjöl hemma. Jag tycker ofta att durra, bovete och teff kan ersätta varandra bra. Även fullkornsrismjöl kan gå. Kommer inte heller spontant på något av mina bröd du skulle kunna baka på så lite mjöl. Tyvärr!

     • Céline Allirol-Molin

      Eller så gör jag ett litet minitest av dessa bullar genom att köra halva mängden på allt. På så vis blir det i alla fall 6 bullar :)

   • Céline Allirol-Molin

    Jag har enbart 75 g bovetemjöl. Däremot har jag mer utav Hirsmjöl, potatismjöl och mandelmjöl. Men kanske kan jag ta 75 g bovetemjöl och 75 g av någon av dessa sorter, eller rent av 150 g utav någon av dessa. Vad tror du?

 • Ska definitivt testa det här receptet samt det andra ”godaste teffbrödet”. Spännande!
  Funderar bara på när bröden ska vila… ska det ligga helt öppet på ett ugnsgaller? täckt med bakhandduk? i plastpåse? Vad blir bäst?

  • Hej Patrik, vad roligt att du hittat ett par recept som passar dig. När bröden vilar efter gräddning brukar jag bara låta dem ligga på ett galler. Täcker dem heller inte då jag tycker de får en bättre yta då. Lycka till!

 • Hej,

  Jag provbakar frallorna just nu, men efter att ha blandat ihop 3 msk med 5 dl vatten, blir det till en tjock gele, och det kommer inte vara möjligt att blanda någonting torrt in i den massan. Har jag gjort någonting fel, eller står fel mått i receptet?

  • Hej Sandra, vad roligt att du bakar frallorna! Nejdå du har gjort helt rätt. Det blir en gelé som du först vispar in så mycket luft som möjligt i. Och sedan när du tillsätter det torra så är det som jag skriver, allra enklast att ta hjälp av en elvisp då det är rätt svårarbetat för hand. Du kommer att märka att det blandas ihop fint. Berätta gärna hur det går! Hej från Annelie

 • Katarina

  Hej! Finns det någon annan mjölsort jag kan använda istället för durramjöl?

  Mvh Katarina

  • Hej, då skulle jag kunna tänka mig att bovetemjöl går bra. Har inte provat dock så jag vet inte hur det blir. Lycka till! //Annelie

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?