Glutenfria pepparkaksgrottor med lingon

8 december, 2016
pepparkaksgrottor med lingon

Minns du att jag tipsade om hur enkelt det är att göra sin egen pepparkakskrydda? Om du nu har blandat till en egen doftande krydda så kommer här ett tips på hur du kan använda den och baka glutenfria pepparkaksgrottor med lingon.

Det här är min juliga variant på ett ofta bakat recept här hemma. Att de godaste hallongrottorna är glutenfria har jag redan talat om för er och receptet på hallongrottorna finns sedan tidigare här hos mig. Receptet kommer från boken ’Nytt Fikabröd’ av Maria Blohm och Jessica Frej.

Glutenfria pepparkaksgrottor med lingon

(25 st)

120 g mandelmjöl
100 g rumsvarmt smör
100 g Maizena majsstärkelse
50 g strösocker
30 g majsmjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk pepparkakskrydda

1-1,5 dl lingonsylt
25 små kakformar

Värm ugnen till 200 grader. Blanda samtliga ingredienser utom sylten till en deg (använd elvisp eller händerna). Dela degen i 25 lika stora bitar. Rulla varje bit till en boll, lägg en boll i varje form och placera på en plåt. Tryck en liten grop i varje boll. Lägg en liten klick sylt i varje hål. Grädda i ugnen i ca 10 minuter.

Några tips:

 • Receptet är verkligen enkelt och det går snabbt att göra kakorna. När du vispar ihop alltsammans med elvisp, så kör på några minuter tills degen blir som stora smulor. Då går den enklare att forma till en hel deg.
 • Det här är verkligen inte nödvändigt men jag brukar väga degen så att kakorna blir jämnstora. Kring 16-18 gram per kaka är lagom.
 • När jag rullat ihop en degbit, plattar jag till den något och sedan använder jag handtaget på en liten trägaffel att göra hål med. När jag gör hålet håller jag degbiten i handen så att den inte spricker.
 • Själva sylten spritsar jag sedan i kakorna för att slippa spill.
 • Det går bra att frysa kakorna om du vill förbereda julbaket, men de går också utmärkt att äta med en gång.

Hoppas att jag inspirerat er till lite julbak och jag kan redan nu berätta att jag gjort ytterligare två varianter på godaste småkakan, så håll utkik för fler juliga glutenfria syltgrottor.

Skriv gärna en rad
 • Caroline

  Första testet med malda solrosfrön istället för mandelmjöl avklarat och det blev kanonbra! Enda problemet var att jag läste dina tips försent så dom blev inte lika vackra att titta på. :) Tack för inspirationen!

 • Caroline

  Har nu en batch deg till pepparkaksgrottor gjorda på solrosfrön liggande i kylen för utbakning idag.
  Återkommer med recension! :)

 • Caroline

  Stort tack Annelie för tipset! Ska genast testa detta så får vi se hur det går! Saffransgrottorna såg ju väldigt smarriga ut också så nu blir det svårt att välja.. :D

  • Så lite så. Vore väldigt roligt om det fungerade. Får jag tid över ska jag också prova. Du får göra en sats på mandelmjöl och en på solrosmjöl så kan du testa båda smakerna :) Och idag kom en tredje variant …

 • Caroline

  Hej! Vi har en mandelallergiker hemma men försöker baka så mycket glutenfritt de går. Har du något tips på andra mjölsorter som skulle kunna passa till detta receptet?

  Tack för en otroligt inspirerande Instagram, blir lycklig varje gång jag ser att ett nytt inlägg kommit upp. :)

  • Hej, knepigt det där med mandelallergi när mycket glutenfritt blir så bra på mandelmjöl. Något som jag läst att många tipsar om är att mala/mixa solroskärnor till mjöl och ersätta med. Det är däremot inget jag provat själv men det är det jag kan komma på. Mandelmjölets feta egenskaper är nog svårt ersätta med ett annat naturligt glutenfritt mjöl. Om du testar får du gärna berätta hur det går. Och tusen tack för dina fina ord – så glad jag blir!

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?