Glutenfria saffransgrottor med hjortron

11 december, 2016
glutenfria saffransgrottor med hjortron

Det blir ännu en julig variant av den godaste småkakan, vad sägs om glutenfria saffransgrottor med hjortron? En gång om året vill jag ha hjortronsylt och det är till mandelmusslor med en klick grädde och sylt. Lagom liten munsbit som alltid legat mig varmt om bakhjärtat. Men nu har jag hittat en till kaka som passar finfint till hjortron. Smaken gifte sig riktigt fint med saffranet och så blev det vackert också.

Förresten, du har väl inte missat min första juliga variant, pepparkaksgrottor med lingon.

glutenfria saffransgrottor med hjortron

Glutenfria saffransgrottor med hjortron

(25 st)

120 g mandelmjöl
100 g rumsvarmt smör
100 g Maizena majsstärkelse
50 g strösocker
30 g majsmjöl
2 tsk vaniljsocker
0,5 g (1 påse) saffran
1 tsk hett vatten

1-1,5 dl hjortronsylt
25 små kakformar

Värm ugnen till 200 grader. Koka upp vatten och häll över saffranet så att det löses upp, låt svalna. Blanda nu samtliga ingredienser utom sylten till en deg (använd elvisp eller händerna). Dela degen i 25 lika stora bitar. Rulla varje bit till en boll, lägg en boll i varje form och placera på en plåt. Tryck en liten grop i varje boll. Lägg en liten klick sylt i varje hål. Grädda i ugnen i ca 10 minuter.

Några tips:

  • Receptet är verkligen enkelt och det går snabbt att göra kakorna. När du vispar ihop alltsammans med elvisp, så kör på några minuter tills degen blir som stora smulor. Då går den enklare att forma till en hel deg.
  • Det här är verkligen inte nödvändigt men jag brukar väga degen så att kakorna blir jämnstora. Kring 16-18 gram per kaka är lagom.
  • När jag rullat ihop en degbit, plattar jag till den något och sedan använder jag handtaget på en liten trägaffel att göra hål med. När jag gör hålet håller jag degbiten i handen så att den inte spricker.
  • Själva sylten spritsar jag sedan i kakorna för att slippa spill.
  • Det går bra att frysa kakorna om du vill förbereda julbaket, men de går också utmärkt att äta med en gång.

Julgula saffransgrottor med hjortronsylt hoppas jag finns på ert kakfat i jul. Det är också så att jag gjort en tredje variant på syltgrottor. Inte lika julig som de två första men precis lika god. Kommer här om ett par dagar.

För mer Blomster&Bakverk, följ mig gärna på både facebook och instagram.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?