Glutenfria savoiardikex

12 juni, 2020
glutenfria savoiardikex

Glutenfria savoiardikex var jag på jakt efter idag och det var stört omöjligt att hitta i butik. Började fundera på alternativ till de där kexen, började googla och så snubblade jag istället över några olika recept. Bestämde mig för att prova det recept som var som en maräng – alltså mjölkfritt – och gjorde en egen mjölblandning av majsmjöl, potatismjöl och rismjöl. De blev toppenbra på första försöket. Inspirationen till receptet kommer från bloggen The Loopy Whisk. En ny bekantskap som helt klart ska kollas in lite närmre.

Till saken hör att jag ska göra ett bakverk till helgens födelsedagsfika, så att kexen både var enkla att göra och goda gör mig så glad. Men det innebär ju också att vi kan göra tiramisu här hemma framöver. De här kexen blev klara på under en timme.

glutenfria savoiardikex

Glutenfria savoiardikex

24 st
Ugn 175° + 150° eller varmluft 150° + 125°

2 st äggulor
60 g (0,7 dl) strösocker

3 st äggvitor
60 g (0,7 dl) strösocker

60 g (1 dl) potatismjöl
55 g (1 dl) majsmjöl
30 g (0,5 dl) rismjöl
1 msk majsstärkelse
1 tsk bakpulver
1/4 tsk xantangummi

85 g (1 dl) strösocker
60 g (1 dl) florsocker

Gör så här

Värm ugnen och klä två plåtar med bakplåtspapper. Separera äggen och lägg gulorna i en liten skål och vitorna i en större.  Vispa gulorna med strösocker tills det blir ljust och fluffigt. Gör rent visparna så de är helt rena och fettfria. Vispa vitorna och när det börjar bli ett skum tillsätter du lite socker i taget under vispning. Vispa tills marängen får fasta toppar. Vänd nu ner de vispade gulorna i marängen med en slickepott och bara precis tills de blandats in. Mät upp mjöler, stärkelse, bakpulver och xantangummi i en liten skål och blanda om med en sked. Sikta ner mjölblandningen i smeten och vänd om alltsammans med slickepotten med stora tag. Blanda tills alla mjölstråk är borta men försök samtidigt att behålla så mycket luft som möjligt i smeten. Häll smeten på spritspåse.

Klipp av änden på spritspåsen, jag gjorde mitt hål 3 cm. Spritsa nu ut längder som är ca 10 cm långa.  Lämna ett par cm mellan varje. Jag fick plats med 12 st på varje plåt och tryckte på spritspåsen lite lätt för att få kexen fylliga. Blanda nu ihop strösocker och florsocker och sikta ett generöst lager över kexen. Det hamnar över hela plåten och det är helt okej.

Jag gräddade mina två plåtar samtidigt på varmluft 150° i 15 minuter, sen sänkte jag till 125° och lät dem stå inne ytterligare 12 minuter.  Kör du en plåt i taget, börja på 175° och fortsätt på 150°. När du tagit ut plåten, flytta över kexen till ett galler och låt dem kallna. Förvara i lufttät burk.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk. Varmt välkommen också att följa mig på Pinterest Blomster&Bakverk.

Skriv gärna en rad
  • Theresa

    Bakade dessa Savoiardi kex i helgen. Wow vilken god Tiramisú det blev. Väldigt enkla att göra och de blev super bra! Tack för ett bra recept.

  • Wow, som jag har letat efter glutenfria savoiardikex – det här receptet ska testas! Har längtat tiramisu i många år nu.

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?