Glutenfria tarteletter med citronkräm

13 april, 2017
glutenfria tarteletter

Glutenfria tarteletter fyllda med en härligt syrlig citronkräm står redo att avnjutas här hemma. Till påsk har jag valt att göra en dessert som är glutenfri, mjölkfri och utan vitt raffinerat socker. Pajskalet kan om man vill göras med smör istället för kokosolja. Citronkrämen innehåller ägg, men pajskalen kan lika gärna fyllas med annat man tycker om. Och för en än mer snabbfixad dessert går det fint att köpa färdig lemon curd på burk eller snabbt vispa ihop en vaniljkräm och dekorera med bär. Eller som vi gjort nedan, köpt färdig Dulce de Leche på burk och fyllt skalen med. Det här pajskalet är så hållbart och klarar att stå i kylen med fyllning i flera dagar utan att bli blött.

tartelette collage

Degen till pajskalet innehåller både havre- och mandelmjöl. Skulle du vara väldigt känslig, använd glutenfri havre. Du behöver inte köpa havremjöl, utan kan mixa mjölet själv av samma mängd havregryn. Kan tänka mig att det går fint att ersätta med boveteflingor, men har dock inte provat. Mandelmjölet borde gå fint att ersättas av solrosfrön som mixas till mjöl. Och för mjölkproteinfritt använder du kokosolja istället för smör till pajskalet.

glutenfria tarteletter

Glutenfria tarteletter, pajdeg

Satsen räcker till 6 små formar (10 cm Ø) eller en hel form (20 cm Ø)

85 g (2,5 dl) havremjöl (eller havregryn som mixas)
70 g (1,5 dl) mandelmjöl (eller solrosfrön som mixas)
2 msk majsstärkelse
en nypa havssalt
3 msk mjuk kokosolja (eller mjukt smör)
2 msk lönnsirap (eller honung)

Värm ugnen till 180 grader.

Ta fram en skål och lägg i havremjöl, mandelmjöl, majsstärkelse och en nypa salt. Blanda ihop med en sked. Tillsätt nu mjuk kokosolja (eller mjukt smör) och lönnsirap (eller honung). Arbeta ihop alltsammans till en deg, antingen med en gaffel eller med fingrarna. Den här degen kräver oftast att du tar ett par tag med händerna för att få ihop den, särskilt om du använder kokosolja. Forma degen till en boll, lägg i plastfolie och låt den ligga till sig i kylen en halvtimme.

Ta ut degen och fördela i formarna. Tryck ut över hela botten och upp mot kanterna. Degen kan vara lite smulig men det ordnar sig när du arbetar med den. Nagga med gaffel och ställ formarna på en plåt. Grädda sedan skalen i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Ta ut och låt kallna på galler.

glutenfria tarteletter med citronkräm

Du kan också välja att göra minipajer och servera med flera olika sorters fyllning till dessertbordet i påsk.

Så till fyllningen. Letade på nätet efter en syrlig citronkräm som görs utan en massa socker och trillade in på bloggen Delighted Momma och hittade hennes recept på Lemon Bars (Paleo). Den fyllningen kände jag skulle passa utmärkt och det blev verkligen en härligt syrlig kräm. Däremot blev det en ganska så stor sats, men jag gjorde en omgång pajskal till och bakade ut formar i olika storlekar, så nu kan vi njuta ännu mer i påskhelgen. Vid tillfälle ska jag prova och se om det blir bra att helt enkelt halvera satsen.

Syrlig citronkräm

6 ägg
200 g (2,5 dl) nypressad citronsaft (för mig behövdes 3 citroner)
150 g (1 dl) flytande honung
90 g (1 dl) kokosolja (fast form)
en nypa havssalt

Dekoration i form av kokosflingor, hackad choklad, bär eller annat

Ta fram en liten kastrull och vispa samman ägg med citronsaft, honung och en nypa salt. Värm på medelvärme (det ska inte koka). När det blivit varmt, klicka ned kokosolja lite i taget och se till att det smälter mellan varven. När all kokosolja är tillsatt, fortsätter du att hela tiden vispa tills det börjar tjockna. Det kan ta sin lilla tid, men fortsätt bara. När fyllningen är jämn och tjock tar du den från plattan och ställer åt sidan. Låt svalna.

Häll nu fyllningen i skalen och ställ sedan in i frysen så att smeten sätter sig och stelnar. Jag lät mina formar stå inne i en halvtimme ungefär. Därefter kan du förvara dem i kylen.

Nu fick jag en del fyllning över som jag hällde på burk och lät stå i kyl över natt. Fyllningen satte sig fint även på så sätt och kunde spritsas i skalen. Så citronkrämen kan mycket väl göras dagen innan om man så önskar.

glutenfria tarteletter med dulce de leche

Och som sagt, skalen kan lika gärna fyllas med annat du tycker om och har hemma. Eller så fyller du dem med olika smaker som passar flera. Den här tiden är det också fint att dekorera med penséer som ju är ätbara. Skölj av dem först bara och låt ligga en stund på hushållspapper och torka. Det är fint att dekorera med bär och kokosflingor. Eller så kan man hyvla på lite choklad.

Med denna friska dessert önskar jag er alla en riktigt fin och glad påsk!

Skriv gärna en rad
  • Karin A

    Så fantastiskt vackra! Älskar ju allt med citron så de här måste jag testa. Glad påsk fina Annelie! Kram från Karin

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration. Skriv upp dig på min mailinglista här.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?