Glutenfria teffkakor med choklad

3 april, 2017
teffkakor

Glutenfria teffkakor smaksatta med både kakao och choklad bakades häromdagen. Receptet hittade jag hos Teff Tribe, ett företag i Australien som säljer teff i alla dess former. De hörde av sig till mig ifjol efter att jag publicerat receptet på det godaste glutenfria bröd jag bakat, mitt teffbröd. Det slutade med att jag översatte receptet till engelska till bloggen och att de även publicerade det på sin hemsida. Det går under rubriken ’The ultimate teff bread recipe’ – en ära! Det har i sin tur lett till att jag fått kontakt med följare i både Australien och Tasmanien som glatt hört av sig när de bakat brödet. Så himla roligt!

Här hittar du Teff Tribes receptbank och här finns receptet på teffkakorna. Bjuder er såklart en översättning nedan.

Glutenfria teffkakor med choklad

ca 20 st
Ugn 160°

130 g (2,5 dl) teffmjöl
40 g (1 1/4 dl) kakao
1 tsk bakpulver
1 ägg
100 g (1 1/4 dl) smält kokosolja
75 g (1,25 dl) kokossocker
100 g mörk choklad

Värm ugnen till 160° och förbered en plåt med bakplåtspapper.

Blanda alla torra ingredienser i en mellanstor bunke. Vispa upp ägget i en liten skål och ställ åt sidan så länge. Hacka chokladen grovt. Smält kokosoljan på svag värme. Ta fram en större bunke och elvispen. Vispa smält kokosolja och kokossocker tills krämigt. Tillsätt ägget och fortsätt vispa tills allt blandats ordentligt. Tillsätt nu de torra ingredienserna och vispa tills du fått ihop en kakdeg. Vänd nu ner chokladbitarna med hjälp av en slickepott.

Om degen känns mjuk kan du ställa den i kylen i 10-15 minuter. Sedan är det bara att skeda upp degen i 20 lika stora bitar och lägga på plåten. Jag rullade mina lite försiktigt och plattade till dem något. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter. Låt svalna på plåten.

Kakorna är glutenfria och kan även göras mjölkfria, se bara till att välja rätt choklad. De kan också göras veganska om du väljer rätt choklad och ersätter ägget med äggersättning. Läs mer om äggfri bakning hos Nillas Kitchen.

Kombinationen teff och choklad är verkligen god!

Skriv gärna en rad
  • Hej vet du ett bra sätt att höra dessa veganska. Dvs vilket steg och när man isf vispar kikrtsspad med socker?

    • annelie@blomsterochbakverk.se

      Hej, det var en bra fråga. Jag är verkligen ingen expert på äggfritt, men ägget är ju där för att binda ihop smeten. Funderar på om det helt enkelt skulle räcka med 1-2 msk vatten. Annars skulle jag prova att ersätta med ett linfröägg alt den äggersättare (Khoisan) som finns på bakhyllan. Mina tankar.

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?