Glutenfria teffrallor, och ny bakbok ’Långjäst och lättbakat’

26 maj, 2017
teffrallor

Att teffmjöl har en rykande åtgång i mitt skafferi tror jag att ni förstått vid det här laget. Den här gången har jag bakat riktigt goda och glutenfria teffrallor. Fick hem ett recensionsexemplar av Maria Blohms nya bakbok ’Långjäst och lättbakat’ och det här receptet blev först ut att provbakas i mitt kök. Frallorna smakade riktigt bra och konsistensen blev oerhört fin.

Med Marias nya bakbok bjuder hon på både enkla metoder och tips på tekniker som alla går ut på att degen jäser riktigt länge. Det i sin tur ger ett godare bröd och så kan vi lättare tillgodogöra oss alla näringsämnen. Och det bästa av allt är du kan göra annat – eller sova – under tiden som degen jäser. Hur bra som helst!

långjäst och lättbakat

Det som är lite unikt är att Maria i boken bjuder på recept både med och utan gluten. I många familjer bakas det ju lite av varje. Maria har gett ut flertalet böcker med glutenfritt tidigare och då tillsammans med Jessica Frej. Det var förresten Maria och Jessica som hjälpte mig att knäcka koden med glutenfri bakning när jag plockade bort gluten ur kosten för fyra år sedan.

Något som är helt nytt för mig med de här recepten är att Maria bakar med torrjäst. Långjäst deg är lika med kall degvätska och Maria skriver att hon först var skeptisk till om torrjästen skulle klara den kalla vätskan, men det gick alldeles utmärkt. Flera av bröden i boken görs på färsk jäst.

I några av de glutenfria recepten har Maria använt sig av aquafaba, alltså vätskan i förpackning med konserverade kikärtor. Det går att använda och vispa upp istället för äggvita, så istället för ägg har Maria använt aquafaba då många med celiaki även är allergiska mot ägg. Ska bli spännande att prova och se vad det gör för konsistensen.

Här finns förresten en intervju med Maria med anledning av nya boken och det bjuds även på några av recepten från boken, Brödbak på lätt sätt.

glutenfria teffrallor

Glutenfria teffrallor

8 frallor • Jästid 10-12 timmar

400 g kallt vatten
0,5 tsk torrjäst
1,5 tsk salt
30 g majsstärkelse
10 g mörk sirap (jag använde honung)
230 g teffmjöl
1 msk fiberhusk

Väg upp vattnet i en bunke och rör ut jästen i det. Väg sedan upp alla övriga ingredienser utom fiberhusk och blanda för hand med visp, eller med en elvisp, till en slät smet. Tillsätt fiberhusk under vispning och blanda degen så att den blir slät. I det här stadiet ska degen vara ganska lös.

Täck bunken med plast och jäs i rumstemperatur i 10-12 timmar.

Värm ugnen till 230-250°C, varmluft. Om det inte finns varmluftsfunktion på ugnen, skriver Maria att hon använder över- och undervärme och lägger på 25°C på det som används i receptet.

Skopa upp 8 frallor med en sked direkt ur bunken, och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper.

Grädda frallorna i mitten av ugnen i 15 minuter. Låt svalna något innan du skär i dem.

Recept ur boken ’Långjäst och lättbakat, riktigt bröd med enkla metoder’, publicerat med samtycke från Maria Blohm.

Ser verkligen fram emot att baka flera av recepten, både med och utan gluten, och återkommer gärna med fler recept och tips. Boken är verkligen inspirerande och med så vackra bilder av Katja Ragnstam. Maria bjuder på mycket kunskap och tydliga instruktionsbilder. Recepten är varierande med vanliga frukostbröd, finbröd, sötebröd och bröd som är del av en måltid, så som pizza, hamburgerbröd, naan och tortillas. En riktigt härlig blandning. Och dessa glutenfria teffrallor kommer jag att baka igen!

Så grattis Maria till ännu en fin bakbok till samlingen.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?