Glutenfria zucchinifrallor bakade på durra- och fullkornsrismjöl. Det här blev både saftigt och gott! När jag bakade med zucchini i Nyhetsmorgon senast så bjöd jag på zucchinifrallor. Jag fick flera frågor om hur man kunde göra frallorna glutenfria, men på det sätt jag bakar glutenfritt är det inte så enkelt att bara ersätta t ex ett vetemjöl. Det behövs flera komponenter för att det ska bli ett riktigt bra bröd, och nu har jag fått till ett gott glutenfritt recept på frallor med zucchini.
Glutenfria zucchinifrallor.
Jag valde att baka med en blandning av durra- och fullkornsrismjöl. Hittar du inte fullkornsvarianten går det bra med vanligt rismjöl eller att bara köra med durra (blir något tyngre bröd). Jag använder tapiokamjöl/stärkelse för att få till en härligt fluffig konsistens på brödet och då kan jag också minska på mängden finmalda psylliumfröskal. På senare tid har jag tillsatt lite äppelcidervinäger till alla glutenfria jäsdegar. Det ska ge en extra kick till både jäsning och konsistens. Skulle du inte ha det hemma, så går det att utesluta. Och du kan såklart tillsätta en brödkrydda om du vill det. Jag körde bara på salt denna gång.
Om du som jag fortfarande skördar zucchini i odlingen så är det bara att sätta igång ett brödbak!
P.S. Jag hade inte koll på frallorna mot slutet, så de fick kanske lite väl mycket färg. Ytan fick också en struktur som jag gissar har att göra med en fuktig yta under bakduk. Bättre att göra som jag skriver i receptet, att fukta brödet innan det sätts in i ugnen. Det gör förstås inget och påverkar inte smaken, men ett tips för dig som vill.