Glutenfria zucchinifrallor

18 september, 2023
glutenfria zucchinifrallor

Glutenfria zucchinifrallor bakade på durra- och fullkornsrismjöl. Det här blev både saftigt och gott! När jag bakade med zucchini i Nyhetsmorgon senast så bjöd jag på zucchinifrallor. Jag fick flera frågor om hur man kunde göra frallorna glutenfria, men på det sätt jag bakar glutenfritt är det inte så enkelt att bara ersätta t ex ett vetemjöl. Det behövs flera komponenter för att det ska bli ett riktigt bra bröd, och nu har jag fått till ett gott glutenfritt recept på frallor med zucchini.

glutenfria zucchinifrallor

Glutenfria zucchinifrallor.

Jag valde att baka med en blandning av durra- och fullkornsrismjöl. Hittar du inte fullkornsvarianten går det bra med vanligt rismjöl eller att bara köra med durra (blir något tyngre bröd). Jag använder tapiokamjöl/stärkelse för att få till en härligt fluffig konsistens på brödet och då kan jag också minska på mängden finmalda psylliumfröskal. På senare tid har jag tillsatt lite äppelcidervinäger till alla glutenfria jäsdegar. Det ska ge en extra kick till både jäsning och konsistens. Skulle du inte ha det hemma, så går det att utesluta. Och du kan såklart tillsätta en brödkrydda om du vill det. Jag körde bara på salt denna gång.

Om du som jag fortfarande skördar zucchini i odlingen så är det bara att sätta igång ett brödbak!

P.S. Jag hade inte koll på frallorna mot slutet, så de fick kanske lite väl mycket färg. Ytan fick också en struktur som jag gissar har att göra med en fuktig yta under bakduk. Bättre att göra som jag skriver i receptet, att fukta brödet innan det sätts in i ugnen. Det gör förstås inget och påverkar inte smaken, men ett tips för dig som vill.

glutenfria zucchinifrallor

Glutenfria zucchinifrallor

Ett recept från blomsterochbakverk.se
Bli den första att betygsätta
12 st

Saftiga och goda glutenfria zucchinifrallor. Med en blandning av durra, fullkornsrismjöl och tapiokamjöl får jag till både en god smak och härlig konsistens. Durra är dessutom ett näringsrikt och naturligt glutenfritt mjöl.

Ingredienser:

15 g jäst

450 g (4,5 dl) kallt vatten

40 g (2 msk) honung

30 g (2 msk) rapsolja

15 g (1 msk) äppelcidervinäger

150 g (3 dl) grovt riven zucchini

150 g (3 dl) durramjöl

110 g (2 dl) fullkornsrismjöl

200 g (4 dl) tapiokamjöl/stärkelse

20 g (2 msk) finmalda psylliumfröskal

2 tsk salt

ev frön eller kärnor att dekorera med

Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, olja och äppelcidervinäger. Vispa om.

2. Riv och blanda ner zucchinin.

3. Blanda alla torra ingredienser i en skål och vispa ner till en jämn smet. Blanda ordentligt. Gå över till att arbeta med en slickepott tills degen börjar släppa från kanterna.

4. Tippa ut på lätt mjölat bakbord och arbeta ihop med lätta händer. Tillsätt lite mer mjöl om degen känns väldigt kladdig.

5. Dela i 12 lika stora delar. Fukta händerna. Platta ut varje del lite och vik in från ytterkant till mitt, hela vägen runt, och nyp till lite i mitten.

6. Rundriv bullen på bakbordet tills ytan är spänd. Mjöla lätt om det behövs för att kunna forma brödet. Lägg på plåt med bakplåtspapper.

7. Täck med bakduk och jäs i ca 1,5 timme.

8. Värm ugnen i god tid till 250°.

9. Om du vill kan du pensla bröden med vatten och dekorera med frön eller kärnor.

10. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

11. Låt kallna helt på galler och vila i minst 5–6 timmar innan du skär i dem.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?