Glutenfritt bröd med durra, teff och bovete

16 juli, 2019
glutenfritt bröd med durra, teff och bovete

Under en period bakade jag mest glutenfritt bröd här hemma, men nu blir det lite av varje. Familjen äter gärna bröd med gluten och jag klarar numera dinkelmjöl riktigt bra. Men så tycker jag att det är roligt att experimentera med glutenfria recept och inte minst då ni är så många som hör av er och berättar hur mycket ni uppskattar detta. Det kan jag säga betyder mer än ni anar och ger mig så mycket energi och glädje. Tack!

mitt teffbröd

Lite inspiration till glutenfritt bröd

Ovanstående bröd är ett av de allra populäraste recepten på bloggen, mitt teffbröd. Ni är flera som besöker detta varje dag och det gör mig så glad. Det här är det första receptet på mitt teffbröd som publicerades här. Efter ett tag fick jag frågor om rismjölet kunde ersättas med annat och någon tålde inte stärkelse. Så jag tog fram en variant som blev precis lika bra och faktiskt är den jag mestadels bakar efter. Här hittar du mitt bästa glutenfria bröd på nytt sätt.

brödpåse ancher design

Det är också en deg som går lätt att snitta med brödkniv i allehanda mönster. Något jag tycker är så vansinnigt roligt och gör brödbaket ännu mera lustfyllt.

Durra och bovetebröd glutenfritt

Denna gång plockade jag upp ett annat recept som jag gillar mycket, mitt durra- och bovetebröd som du hittar här. Ni är flera som berättat att ni har svårt för smaken av bovete och jag kan förstå vad ni menar men tycker framför allt att det slår igenom när man bakar på bara bovete. Tycker det blir skillnad när man kompletterar med ett mjöl till. Men med er i åtanke så provade jag att baka receptet precis som det var plus en version där jag ersatte bovetemjölet med teff. Det är ju ett mjöl jag gärna bakar med, teffmjölet, med anledning av både goda egenskaper och bra näringsinnehåll. Det blev precis lika bra! Så du som vill kan gärna ersätta bovetet med teff och få ett gott bröd.

glutenfritt bröd med teff

Detta bröd är bakat med teff och durra och får en lite grövre konsistens och mörkare färg.

glutenfritt bröd med durra

Detta är bakat med durra och bovete och blir lite ljusare men med precis samma fina konsistens. Durra tycker jag för övrigt ofta blir bra att använda om man vill ersätta rismjöl i olika recept. Det är ett ljust och lätt mjöl med mycket bättre egenskaper än rismjölet. Själv föredrar jag att baka med antingen fullkornsrismjöl eller rårismjöl när jag väl använder det.

Hoppas du fått lite bra tips på bakning av glutenfritt bröd!

Ännu mera glutenfritt

Om du vill inspireras av fler glutenfria recept tycker jag du kan kika in här, på kategorin glutenfritt. Här finns både bröd, bakverk, sött och desserter.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Det är inte bara här jag finns med mina blomster och bakverk. Mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.

Skriv gärna en rad
  • Halkade in ”på ett bananskal” här på din hemsida. Var tvungen att stanna upp en stund. Makalösa bilder! Så fantastiskt vackert och gott det ser ut!! Varm hälsning

  • Caroline G

    Fantastiska bilder och fantastiskt fina bröd! Vilken kvalitet du upprätthåller här både i fotografi och bakning. Jag hade gärna smakat.

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?