Glutenfritt brytbröd med fröer

17 februari, 2017
Glutenfritt brytbröd

Fredagar är min lediga dag och den här morgonen började med både blomster och bakverk. Nyinköpta rosor och så ett glutenfritt brytbröd med fröer av olika slag. Brödet bakade jag igår kväll och lät svalna över natt. Då har det mognat tillräckligt för att ha rätt konsistens. Och det här var ett riktigt gott bröd!

Bilden lade jag upp på min instagram @anneliesblomsterochbakverk imorse och fick flera frågor och kommentarer om det, så jag lägger upp både recept och länk till originalrecept här. För detta är ett bröd som jag tycker ni ska prova att baka och ett bröd som vi säkerligen kommer att göra flera gånger.

Receptet hittade jag på Risentas hemsida. Det bakas på ett av mina favoritmjöler, durra, och så skållar man chiafrön som får svälla. Kanske att det bidrog till den fina konsistensen. Brödet går snabbt att baka och har inte särskilt lång jästid. Klurar på att prova med mindre jäst och längre jästid nästa gång. Jag valde att dekorera mina frukostbullar med solroskärnor, sesamfrön, svarta psylliumfrön, pumpakärnor och hela linfrön. Om man fuktar ytan lite lätt med vatten så fäster fröna lite bättre.

Glutenfritt brytbröd med fröer

(12 brödbullar)

0,5 dl chiafrön + 1 dl kokande vatten

5 dl durramjöl
1 dl fullkornsrismjöl
2 msk fiberhusk
1 tsk salt

50 g jäst
4 dl fingervarmt vatten
0,5 dl rapsolja
2 msk honung

Dekoration: fröer av olika slag, t ex solroskärnor, pumpafrön, sesamfrön, svarta psylliumfrön, linfrön.

Koka upp vatten och häll över chiafröna. Låt svälla ca 10 minuter.

Värm ugnen till 190°.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. I en större bunke smular du ner jästen och tillsätter fingervarmt vatten, rapsolja och honung. Vispa samman lite lätt. Tillsätt nu de torra ingredienserna liksom de skållade chiafröna. Ta hjälp av en elvisp och vispa i ca 5 minuter. Det blir lite tungt att dra runt mot slutet men försök arbeta ihop så mycket det går. Eller så använder du en assistent. Låt nu degen svälla i ca 10 minuter.

Häll ut degen på ett lätt mjölat bakbord och dela den i två delar, och sedan varje del i 6 bitar. Forma dem till bullar och vänd i frön. Det hjälper att fukta händerna med vatten både när du formar bröden och när du ska få fröna att fästa. Lägg sedan brödbullarna på ett bakplåtspapper som du lagt i en passande form (gärna med kanter). Se till att lägga bröden med lite utrymme emellan. Låt jäsa ca 30 minuter.

Grädda brytbrödet i 20-30 minuter. Låt svalna helt innan du njuter av det.

Receptet kommer från Risenta och kan hittas här, under namnet Durrafrukost-bullar.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?