Glutenfritt fröknäcke, mitt favoritrecept på nytt sätt

18 augusti, 2017

Något av det godaste jag vet är glutenfritt fröknäcke. Det är enkelt att baka och man kan använda lite olika fröer och kryddor beroende på vad som finns i skåpet. Här hemma har det en strykande åtgång. Söker du på fröknäcke i sökrutan får du upp flera olika förslag för jag tycker ju om att variera mig, så botanisera gärna i arkivet om du känner för det. Om du vill prova något nytt kan jag varmt rekommendera något av mina sesamknäcken, så himla goda!

Då jag tycker så mycket om glutenfritt fröknäcke provar jag då och då andras recept men hur det än är så återkommer jag hela tiden till mitt klassiska recept på fröknäcket, som publicerades redan i mars 2014. Den här gången bestämde jag mig för att modifiera det något. Dels innehållsmässigt men också mängdmässigt, så att det räcker till 2 st plåtar och fyller upp en stor burk i kökshyllan.

Oftast har jag bara strött flingsalt ovanpå knäcket men nu har jag ett nytt beroende, tack vare Tareq Taylor. Nämligen att strö över både fänkåls- och vallmofrön. Så. Himla. Gott. Det. Blir.

Nog pratat. Här är receptet.

glutenfritt fröknäcke

Glutenfritt fröknäcke

2 st plåtar
Ugnsvärme 150°

2 dl solroskärnor
2 dl pumpakärnor
3/4 dl hela linfrön
0,5 dl vita sesamfrön
0,5 dl svarta sesamfrön
(alternativt 1 dl av bara den ena sorten)
2 msk quinoamjöl eller mandelmjöl
2 msk chiafrön (eller pofiber)
1,5 tsk salt
2 msk fiberhusk

2 msk raps- eller olivolja
5 dl vatten

Flingsalt, fänkålsfrön, vallmofrön att strö över knäcket

Värm ugnen till 150°. Blanda alla torra ingredienser i en stor skål. Tillsätt olja och vatten och rör runt så att alltsammans blandas ordentligt och blir till en jämn smet. Låt stå och svälla en liten stund, 5 minuter.

Klicka ut hälften på ett bakplåtspapper och bred ut så gott det går. Lägg nu ett annat bakplåtspapper ovanpå smeten och kavla ovanpå tills hela papperet är täckt. Så jämnt som möjligt. Dra bort det övre papperet och flytta över det utkavlade knäcket till en plåt. Krydda med flingsalt, fänkålsfrön och vallmofrön. Om du vill kan du stöta fänkålsfröna lite lätt i en mortel. Gör samma sak med resterande smet och ställ sedan in båda plåtarna i ugnen och grädda i drygt en timme.

Om du vill ha snygga bitar, kan du ta ut plåtarna efter 40 minuter och skära knäcket i rutor så att det sedan bara kan delas. Annars kan du bryta knäcket i olika stora bitar när det är färdiggräddat.

Gräddningstiden beror lite på hur din ugn är och om du kör varmluft. Viktigt att du låter knäcket stå inne tills du känner att det är helt torrt. Sedan kan du även låta det stå kvar en stund på eftervärme. Nu gräddade jag på vanlig värme och det tog närmare en timme och en kvart och sedan lät jag det stå en stund på eftervärme tills det kändes helt torrt.

glutenfritt fröknäcke

Sådär. Hoppas att du blir lika förtjust som jag i glutenfritt fröknäcke på nytt sätt. Och så önskar jag dig en riktigt härlig fredag!

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?