Glutenfritt lantbröd, ny variant

16 februari, 2021
glutenfritt lantbröd

Glutenfritt lantbröd bakat på durra- och bovete (eller havre). Ett lättbakat och gott glutenfritt bröd. Det härliga med det här brödet är att det kalljäser länge och bara en gång. En jäskorg hjälper till att hålla formen på brödet. Men det går precis lika bra att lägga degen i en liten skål klädd med mjölad handduk.

glutenfritt lantbröd

Glutenfritt lantbröd

Ugnsvärme 225°

20 g färsk jäst
600 g (6 dl) kallt vatten
40 g (0,5 dl) olivolja
2 tsk salt
300 g (5 dl) durramjöl
100 g (2 dl) bovetemjöl eller havremjöl
40 g (0,5 dl) finmalet psylliumfröskal (fiberhusk)

Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt kallt vatten, olivolja och salt. Vispa ihop med stålvisp.

Tillsätt båda mjölsorterna och vispa runt tills det är jämnt blandat. Viktigt att snabbt vispa ner psylliumfröskalen och se till att de fördelas jämnt i smeten. Efter en liten stund blir smeten fast och du kan ta några extra tag med en slev eller slickepott. Låt gärna smeten svälla ett par minuter.

Tippa ut degen på mjölat bakbord och forma till ett runt fint bröd. Lägg i mjölad jäskorg och täck med bakduk. Låt jäsa i 1,5 timme. Det går precis lika bra att lägga degen på väl mjölad bakduk och sen ner i en liten skål, om du inte har en jäskorg.

Sätt i god tid ugnen på 225°. Ställ gärna en liten plåt eller form i botten av ugnen medan ugnen värms. Vänd över det färdigjästa brödet på bakplåtspappersklädd plåt. Om du vill kan du snitta brödet. Ställ in brödet mitt i den varma ugnen och häll ett par matskedar kallt vatten på plåten i botten. Stäng luckan med en gång och låt brödet gräddas i 60-70 minuter.

Framför allt är det nu viktigt att låta brödet vila på galler innan du skär i det. Med andra ord, låt kallna minst 6-8 timmar eller över natt.

Tips

Jag vet att en del har svårt för smaken av bovetemjöl. Men det går precis lika bra att använda havremjöl. Se bara till att kolla om den som ska äta brödet behöver glutenfri havre. Det finns också de som inte alls tål havre. Och smaksätt gärna brödet med brödkryddor om du vill.

Ännu mera glutenfritt

Du vet väl att jag har flera glutenfria bröd och bakverk här på bloggen. Välkommen att utforska kategorin Glutenfritt här.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.

Skriv gärna en rad
  • Anne-Marie Janko

    Hej!
    Har bakat med detta recept under hela vintern nu och varierat med olika mjöl och en del olika resultat!
    Igår blev det ca 200g bovete, 100g durra och 100g havremjöl. En näve havrekross och lite linfrön därtill. Har ofta valnötter eller solrosfrö i det funkar också bra.
    Det blev superbra ((: har upplevt att det blir fortare torrt när man har havre i, så då fryser jag halva brödet. Annars är ju grejen att få äta riktigt färskt bröd varje dag en höjdare!

    • Hej,

      Och tack! Jag blir så glad av dina rader. Och härligt när ni gör egna varianter. Havremjöl suger åt sig mer vätska än övriga mjöler, så kanske att du ska minska mängden något för att slippa det torra.

      Tack för inspirationen!

  • Maria Hassel

    Nej förutom att jag bytte durra mot teff gjorde jag inga andra ändringar. Men jag ska prova igen med durra. Det jäste något men inte jättemycket och höjde sig inte direkt i ugnen heller. Jag gjorde direkt ett runt bröd så jag knådade inte utan lät det jäsa i en sil och sen lyfte jag ned det i en rund gjutjärns stekpanna som jag satte in i ugnen.

    • Okej. Alltid svårt felsöka på distans men prova gärna med durra och det förbättrade receptet. En kall vinterdag kan också en deg behöva jäsa lite längre. Hoppas att det i alla fall smakade bra och gick att äta.

  • Maria Hassel

    Har detta bröd i ugnen nu fast i din första receptversion. Hade inte durra så tog teff. Det har inte växt direkt i ugnen än 🤔 degen kändes väldigt kompakt om man jämför med vanlig deg men det ska kanske vara så?

  • Therese

    Hej! Jag har en fundering kring ugnens inställning. Ska det vara 225 grader i varmluft eller Vanlig över, under värme? Tack, Therese

    • Hej! Du kan köra på både vanlig eller varmluft. Min ugn kör jag med samma gradantal på varmluft. Har du en väldigt varm ugn kan du ta lite lägre värme (typ 20-25 grader). Lycka till!

      • Maria Hassel

        Mitt bröd med teff istället för durra blev väldigt kompakt. God smak men lite som en tegelsten. Hur luftigt ska det vara?

        • Hej! Ser att du skrivit två kommentarer och svarar på båda här. Orden kompakt och tegelsten låter inte som beskrivande ord på detta bröd. Ytan kan bli välgräddad men inkråmet ska vara luftigt. Det jag funderar på är att du skriver du tog teff istället för durra. Det är ett lite grövre mjöl så det kan ha påverkat. Hade du något mer mjöl?

          Själva degen blir fast och möjlig att forma med en gång. Nu jäser inte glutenfritt lika mycket som vanligt bröd men en del bör det ha ökat i volym. Låter som att något inte riktigt stämmer men svårt säga vad det kan bero på. Gjorde du några andra ändringar? //Annelie

  • Evelina

    Mitt bröd från detta recept ligger i ugnen just nu! Längtar tills jag får smaka!
    Dock så blev min plåt sne (som brödet ligger på). Detta hände efter att jag skvätte lite vatten på plåten undertill. Har detta hänt dig också eller vad tusan hände egentligen? Hur kan detta har skett?

    • Åh vad spännande, hoppas att det blir bra och att du tycker om det! Att plåten skulle kunna bli sned låter konstigt. Har aldrig hänt mig. Och du är säker på att den inte var sned innan alltså? Undrar just om den går tillbaka när den kallnat.

      • Evelina

        Har aldrig gjort bröd så här pass länge i ugn, är livrädd att det ska brännas så sitter lite brödvakt emellanåt haha.
        Brödet har varit inne i strax över en halvtimme och tycker redan att den ser klar ut. Kan man på något vis se/känna om det är klart eller är det bara till att hålla sig i skinnet och vänta ut den andra halvtimmen?
        Håller på att diskutera med min kunniga särbo angående plåten. Läste nyss på en sida att detta kan ske pga av spänningar och att man bör kunna rätta till den sen, förhoppningsvis. Aldrig hänt mig innan heller men blev lite paff när jag såg hur pass snett brödet låg.

        • Det ska inte vara någon fara och tycker du det får för mycket färg kan du täcka det mot slutet. Men håll dig i skinnet! :D Och vänta de där 6-8 timmarna brödet behöver för att mogna. Hoppas plåten rätar till sig!

  • Hej! Jag undrar om det går bra att använda endast bovetemjöl till detta lantbröd, har inget durra mjöl och vill så gärna baka det redan idag!

    • Hej! Du kan absolut prova med bara bovetemjöl. Själv tycker jag att det blir lite knepig smak med bara bovete så därav att jag gärna blandar. Om du har något annat, kanske (fullkorns)rismjöl, havremjöl eller teff, skulle jag prova det. Du kan testa ta den större mängden bovete och den mindre med annat mjöl. Det borde bli bra :) Berätta gärna sen hur du gjorde och om det blev bra!

      • Hej! Brödet blev jättegott!!
        Följde din rekommendation och tog 4 dl bovetemjöl, 1 dl teff och 1 dl havremjöl. Nästa gång ska jag testa med durramjöl. Tack för en mycket vacker och inspirerande hemsida :)

  • Birgitta Andersson

    Tack för ett fantastiskt bröd. Det är sååå gott! Mums! Sedan jag för ett år sedan lade om min kost pga veteintolerans har jag bakat bröd efter ett oräkneligt antal recept. Vissa har gott direkt i sopen och andra har varit rätt ok men skam den som ger sig. Inget har hittills varit så ”brödigt” och gott som detta. Ändå blev det inte helt perfekt då jag gjorde efter receptet med lång jästid. Limpan blev lite platt, men smaken var det minsann inget fel på. Här ska provbakas tills jag når perfektion och idag ska jag köpa brödkorgar. En fråga: Kan man göra dubbel sats och jäsa i avlånga brödkorgar och baka båda samtidigt, eller tror du att det blir alltför trångt på plåten? Återigen, stort tack! This made my day (week).

    • Hej Birgitta, blir verkligen glad av din kommentar. Tack! Känner så väl igen det där med misslyckade brödbak men det går verkligen att baka glutenfritt och gott. Grejen med kalljäst är ju att låta smaker och struktur utvecklas långsamt. För ett godare bröd. Att det blir platt kan ha olika orsaker, både värmen inne och i ugnen. Du kan prova nästa gång att korta ned första jäsningen. Ibland kan det faktiskt hjälpa glutenfritt bröd att bli högre. Eller att ha med en äggvita. Jag har bakat två bröd åt gången och det går finfint. Formen på brödkorgarna spelar nog ingen roll. Det blir fint också med brödkorgar och lite roligare att baka :) Tusen tack för dina ord och lycka till med nästa bak!

      • Hej! Undrar då du säger att man kan korta ner första jäsningen – verkar bara vara en jäsning i detta recept…?

        • Hej, ja du har helt rätt! Det blev nog en tankevurpa eller slarvigt formulerat. Det kan vara en orsak till platt bröd men just detta jäser mycket riktigt bara en gång. Ugnar är olika och värmen kan behöva justeras så mer troligt att det kan ha berott på det. Liksom att temperatur den dagen man bakar också spelar roll. Man vill inte att brödet tappar jäskraften innan det sätts in i ugnen. Och glutenfritt har ju inte riktigt samma jäskraft till att börja med. Detta bröd tycker jag funkar att jäsa bara en gång men när jag provat med andra behöver de två omgångar.

  • Vilken tur att jag kom på din sida , glutenfritt i jäskorg :) Letar gott glutenfritt bröd för just jäskorg till min mamma , då hon har misslyckats när hon försökt med mjölmixer (hon tänkte tom kasta sin jäskorg) . Detta brödet gick hur bra som helst att jäsa i jäskorg. Nu hade jag inte bovetemjöl hemma så jag böt ut det mot havremjöl och hade i lite solroskärnor. Det blev ett gott saftigt bröd. Så tack för detta recept, kommer skicka det vidare till min mamma. :)

  • Helena Kristiansen

    Tack för tipsen! Jag håller med om det du skriver men nu har vi redan flera mixer som jag inte bara vill slänga 😉

  • Jag provade att baka detta nyligen – det blev verkligen jättebra!!! Min dotter har nyligen fått celiaki, provar mig fram, härligt att lyckas med ett bak 😃 Eftersom min dotter är under 16 får vi ju köpa div mjöl och annat på recept. En fråga: vet du om man kan använda färdiga mjölmixer på samma sätt, tex Sempers lantbrödmix? Eller ska jag inte ha ngt fiberhusk då?
    Tack för att du lär mig baka glutenfritt 🤗
    Hälsningar Helena

    • Tack snälla du för att du tar dig tid att lämna en kommentar. Det betyder jättemycket för mig! Blir så glad när ni uppskattar mina recept. Färdiga mjölmixer innehåller ju ofta stärkelser, socker och annat (det är därför jag inte använder dem, utan vill välja själv vad jag blandar i) så det blir inte riktigt samma sak. Googlade på den mixen du nämner och den ska man bara tillsätta jäst, vatten och olja till. Om du vill baka ännu mer själv så är mina favoritböcker de som skrivits av Jessica Frej & Maria Blohm liksom Nilla Gunnarsson & Susanne Hovenäs. Deras recept baseras på naturligt glutenfria mjöler, inga mixer. De har även hemsidor där de bjuder på en del recept om du vill hitta mer inspiration (naturligtglutenfritt.se och nillaskitchen.se). Lycka till!

  • Tack för bra recept, framförallt med en ingredienslista utan rismjöl. Bakade detta igår och det blev väldigt gott och saftigt samt såg trevligt ut (använde jäskorg enligt förslag). Gräddade brödet i varmluftsugn med ånga och körde på 205 grader i 60 min. Jag lät det jäsa i 2 timmar dock. Nice!

    • Tusen tack för dina fina ord! Det betyder så mycket att höra från er som bakar. Brukar gå fint att jäsa längre, det enda man kan ha i åtanke är att brödet kan bli lite platt om man har otur. Men toppen att det blev så bra. Tack för att du skrev några rader.

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?