Grahamsfrallor, enkla och snabba

8 februari, 2023
grahamsfrallor

Grahamsfrallor som är enkla och snabba att baka. Perfekt när du kommer på att det skulle smaka bra med nybakat bröd till lunch eller middag. Jag bakar dem på ljummet vatten så att jäsningen kommer igång direkt och då räcker det med en halvtimme. De utbakade frallorna får jäsa en halvtimme till och sedan gräddas de på en kvart ungefär. De är som allra godast när de är nybakade, men helt okej även dag två. Vi hade några grahamsfrallor kvar dag tre och då slängde jag halvorna i brödrosten, blev utmärkt.

Grahamsfrallor

Den här degen blandar jag ihop för hand med en trägaffel. Jag har alltid tyckt om det där, att arbeta ihop bröddegen med en trägaffel. Det är något meditativt i det. Och den här degen är enkel att arbeta ihop för hand såvida du inte har armar som inte riktigt orkar med.

Jag har gjort en film där jag visar hur jag arbetar ihop degen och bakar ut den till frallor. Du kan se den här på Instagram.

grahamsfrallor

grahamsfrallor

Ett annat lättbakat bröd är mitt kringelbröd, receptet hittar du här. Kika gärna in till kategorin Bröd och kolla igenom vad som finns där. Redskapen som jag använder är brödpensel, degskrapa och bakborste från Iris Hantverk. Hoppas det smakar!

grahamsfrallor

Grahamsfrallor

Ett recept från blomsterochbakverk.se
Bli den första att betygsätta
1,5-2 timmar

Grahamsfrallor som är enkla och snabba att baka. Perfekt när du kommer på att det skulle smaka bra med nybakat bröd till lunch eller middag. De är som allra godast nybakade,

Ingredienser:

25 g jäst

250 g (2,5 dl) ljummet vatten

15 g (1 msk) rapsolja

1 tsk salt

180 g (3 dl) grahamsmjöl

210 g (3,5 dl) vetemjöl

t ex vallmofrön, sesamfrön

Gör så här:

1. Blanda jäst med ljummet vatten, rapsolja och salt. Rör om.

2. Rör ner grahamsmjölet.

3. Mät upp vetemjölet och tillsätt i ett par omgångar.

4. Arbeta degen med en trägaffel tills degen lossar från kanterna och inte längre är kladdig. Om degen skulle kännas för torr, tillsätt lite vatten och arbeta in.

5. Täck bunken och jäs i 30 minuter.

6. Värm under tiden ugnen till 250°.

7. Tippa ut degen på lätt mjölat bakbord. Arbeta ihop och dela i åtta delar.

8. Forma varsamt till frallor och placera på plåt med bakplåtspapper.

9. Täck med duk och jäs i 30 minuter.

10. Pensla med vatten och strö över sesam- eller vallmofrön.

11. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?