Granola – en samling favoriter

26 augusti, 2021
granola med plommonkompott

Granola är något som jag gärna återkommer till. Helt enkelt för att jag tycker det är så otroligt gott och för att man kan variera recepten i det oändliga. Det är också ett bra sätt att tömma skafferiet på en massa påsar med bara lite grann kvar i botten.

Granola kan man säga är rostad müsli. När man rostar blandningen så framträder smakerna på ett annat sätt och framför allt blir det ett så gott tuggmotstånd. Ni vet, sådär crunchy. Jag har gärna granola på det mesta i frukostväg. Yoghurt, chiapudding, smoothie, overnight oats. Allt som blir ännu lite godare med granola på toppen.

Fick en del frågor om tips på granola häromsistens och tänkte att jag därför passar på att göra ett samlingsinlägg med mina favoriter.  På bilden ovan har jag havreyoughurt med plommonkompott och chokladgranola.

granola med havrekross steel cut oats

Granola med nya smaker

Tidigare i år gjorde jag en granola med havrekross eller steel cut oats. Väldigt ofta har jag både havregryn, sötmandel och/eller cashewnötter som en bas. Här använde jag alla tre och nytt för denna var att jag hade både kokosolja och osötat äppelmos i de blöta ingredienserna. En väldigt lyckad blandning!

granola med kokos

Man tager vad man haver

Den här granolan med kokos blev en man-tager-vad-man-haver. Är väldigt förtjust i kokos och här blev det både riven kokos och kokoschips. Riktigt gott!

granola med lakrits och ingefära

Lakrits till frukost

Här en återkommande favorit med lite annorlunda kryddning. Det roliga är att det är ett riktigt populärt recept trots att jag tagit ut svängarna lite och kryddat med både lakritspulver och ingefära. Mums säger jag! Här hittar du min granola med lakrits och ingefära.

saffransgranola
pepparkaksgranola

Kryddad frukost

Och apropå kryddor så går det utmärkt att smaksätta sin granola med både saffran och pepparkakskrydda. Här hittar du receptet på saffransgranola respektive pepparkaksgranola. Det är även en riktigt trevlig julklapp eller gå-bort-present, en påse hemmagjord granola.

Choklad fungerar alltid!

Här ovan en chokladgranola från ett recept jag hittade inne hos en av mina bloggvänner, Linnéa med Linnéas Skafferi. Hos Linnéa hittar du massor av gott att både laga och baka. Ersatte ett par av ingredienserna för att passa min mage och mitt skafferi. Boveteflingor istället för dinkelflingor, sötmandel istället för hasselnötter. Och så hade jag en stor påse torkade berberisbär som jag blandade i efter rostningen. Hade egentligen tänkt köpa tranbär men det fanns bara sorter med tillsatt socker och då går det bort. Berberis blir en fin brytning då de är lite syrliga och dessutom fullproppade med c-vitamin. Här hittar du Linnéas recept.

chokladgranola

Här är min egen variant av chokladgranola. En lätt ton av kakao och så en stor näve kakao nibs som ger ett härligt tuggmotstånd. Jag valde här att söta med mitt osötade äppelmos då jag tycker det blir alldeles lagom sött tillsammans med lönnsirapen. Men blanda efter tycke och smak. Prova dig fram till din egen favoritblandning. Granola är också perfekt att göra när man har en massa påsar med fröer och gryn i skåpet med bara lite kvar.

Hoppas nu att jag gett dig lite härlig frukostinspiration!

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?