Granola man-tager-vad-man-haver

28 november, 2017
granola med kokos

Granola är något jag är smått beroende av till frukost. Har en stor glasburk i kökshyllan som alltid är välfylld. Så händer det ibland att tiden inte räcker till. Som jag saknar min granola då! Det händer till och med att jag av bekvämlighet lägger ned en köpegranola i kundvagnen. Oj som jag ångrar mig. Varje gång. Det smakar så sött. Även om jag letar efter ”utan tillsatt socker” så är det koncentrerad äppeljuice eller andra konstigheter. Konstigt att det ska vara så svårt att utesluta socker helt.

Men då är det ju för väl att man kan göra sin egen granola. Den här gången tänkte jag att köpegranolans dagar är över. Helt och hållet. Så det blev en granola man-tager-vad-man-haver. Har skrivit ihop ett recept nedan men också alternativ på ingredienser så att även du kan göra så. Ta vad du har hemma. Eller utgå från mitt recept och improvisera så att granolan blir så där som just du vill ha den.

granola med kokos

Granola med kokos

200 g (5 dl) dinkelflingor, havregryn eller boveteflingor
35 g (1 dl) riven kokos
20 g (1 dl) kokoschips
60 g (1 dl) cashewnötter eller sötmandel, grovt hackad
60 g (1 dl) solroskärnor
2 msk mörka psylliumfrön

Valfri krydda, så som 1 msk pepparkakskrydda, 4-5 tsk lakritspulver, 2-3 tsk mald ingefära eller 0,5 g saffran

130 g (1,5 dl) vatten
45 g (0,5) dl kokosolja
2-3 msk lönnsirap eller honung (kan uteslutas)

60 g (1 dl) pumpafrön
50 g (1 dl) torkade tranbär (helst osockrade) eller aprikoser

Gör så här

Värm ugnen till 150°.

Hacka nötter eller mandel grovt. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Tillsätt en krydda du tycker om, kanske pepparkakskrydda eller lakritspulver, ingefära eller saffran.

Värm vattnet tillsammans med kokosolja och lönnsirap/honung i en liten kastrull. Blanda nu samman allt och rör om ordentligt så att allt blir fuktigt. Häll ut allt på bakpappersklädd plåt och ställ in i mitten av ugnen. Rosta granolan i 30 minuter men ta ut plåten och rör om var tionde minut. Efter 30 minuter stänger du av värmen och låter plåten stå kvar på eftervärme i 20-30 minuter eller så länge som det behövs tills granolan är torr. När du tagit ut plåten låter du granolan kallna på plåten. Till sist blandar du i pumpafrön (jag föredrar att inte rosta dem) och tranbär eller klippta torkade (osvavlade) aprikoser.

Och sen är det bara att fylla på glasburken och njuta!
∼ Annelie ∼

Skriv gärna en rad
  • Så gott att addera lakritspulver. Håller med dig om att köpegranola är för sött. Så jag köper aldrig det och inte pysslar jag med eget heller. Men ditt recept låter gott

    • Tack Anncha. Har ju gärna granola på det mesta och då är behovet konstant ;) Finns ett recept på granola med lakrits och ingefära här på bloggen som du kanske skulle vilja testa? Mums!

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?