Granola med havrekross eller steel cut oats

10 mars, 2018
granola med havrekross steel cut oats

Häromdagen gjorde jag en så god granola att jag genast vill dela med mig här. Berättade ju här att jag fick hem ett smakprov på steel cut oats. Tänkte att det klippta havret borde lämpa sig utmärkt även till granola och göra den ännu mer crunchig. Och det blev verkligen lyckat!

granola med havrekross steel cut oats

Steel cut oats eller havrekross betyder alltså att havren klipps istället för att valsas till gryn. Det blir lite mer tuggmotstånd. Nu valde jag att blanda i både havrekross och havregryn i min granola. Och så hade jag i både sötmandel och cashewnötter vilket gjorde den ännu mer matig och med en härlig struktur.

Den här gången provade jag också att tillsätta osötat äppelmos och så fick jag användning för ännu en nyhet som följde med i senaste Smakbox Balans. Tillsatte ett par teskedar av detta Kanelextrakt som gav en riktigt god smak – det var så att det doftade äppelpaj när granolan rostades!

granola med havrekross steel cut oats

Granola med havrekross eller steel cut oats

Ugn 150°

3 dl havrekross/steel cut oats
4 dl havregryn
2 dl sötmandel
2 dl naturella cashewnötter

0,5 dl kokosolja
1 dl osötat äppelmos
2 msk lönnsirap eller honung
2 tsk kanelextrakt

1 dl russin, torkade äppeltärningar eller bär

Värm ugnen till 150°. Ta fram en plåt och klä med bakplåtspapper.

Ta fram en stor bunke och häll i både havrekross och havregryn. Tillsätt grovt hackad sötmandel och cashewnötter och rör samman alla torra ingredienser.

Ta fram en liten kastrull, mät upp kokosoljan och smält den långsamt på svag värme. Tillsätt äppelmos, lönnsirap/honung och kanelextrakt. Blanda ihop ordentligt och häll sedan detta över havreblandningen. Rör om tills det blandats ordentligt.

Häll nu blandningen på plåten och sprid ut ett jämnt lager. Grädda på lägre mittfalsen i 20 minuter. Ta ut plåten och rör om blandningen. Sätt tillbaka plåten i ugnen och grädda i 20 minuter till. Ta ut och rör om igen. Till sist sätter du in plåten och gräddar i ytterligare 10-15 minuter. Pass på så att det inte bränns. Ta nu ut plåten och låt granolan kallna på plåten. Blanda sist i russin eller torkad frukt eller bär. Häll på burk och på med lock.

Sådär – nu är det bara att njuta av en riktigt god granola med smak av äpple och kanel.

Skriv gärna en rad
  • Kanel är nog – bredvid fil och te – mitt största beroende, kan längta något ooootroligt efter fil med kanel på, så nu blev jag ju nyfiken! Hoppas jag hittar i någon av affärerna här.

    • Ja, kanel är en sådan där krydda som passar till mycket och kan förhöja smaken hos det allra enklaste. Så gott! Hoppas du hittar extraktet. Kanske finns återförsäljare på deras hemsida? Må så gott, Emma <3

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?