Granola med lakrits och ingefära

20 januari, 2017
granola med lakrits och ingefära

haupt_granola_form

Inlägg i samarbete med Haupt Lakrits


Krydda frukosten med lakrits!

Granola med lakrits och ingefära blev verkligen en spännande smaksättning på bästa tillbehöret till frukosten. På senare tid har jag smaksatt min granola med både saffran och pepparkakskrydda men nu var det dags för något helt nytt. På uppdrag av Haupt Lakrits har jag tagit fram ännu ett recept där jag kryddar frukosten med lakrits. Visst låter det spännande!

haupt_granola_frukost

Om du är en trogen läsare av Blomster&Bakverk så vet du att jag älskar både frukost, granola och lakrits. Granola är en rostad müsli kan man säga och fördelen är att den blir så där härligt crunchig och god. Och så framträder smakerna på ett annat sätt. Jag toppar gärna både yoghurt, smoothie och chiapudding med hemmagjord granola.

Fördelen med att göra sin egen granola är förstås också att du helt kan bestämma vad den ska innehålla, allt efter tycke och smak eller kanske efter vad tål. Vill du göra min granola helt glutenfri och inte tål rent havre, går det bra. Det är bara att ersätta havregrynen med boveteflingor. Jag tycker det är gott att använda både sötmandel och cashewnötter och ofta varierar jag mig från gång till annan. Och vill du helt utesluta sötningen, så gör det. Det går fint att använda exempelvis äkta lönnsirap eller agavesirap också. Prova dig fram till din favoritmix.

Efter rostningen tillsätter jag pumpakärnor och torkade tranbär (osockrade). Samma sak här – ta det du tycker om. Idag finns mycket gott att använda – torkade äppelbitar, blåbär, aprikoser (osvavlade) eller mango och russin. Med mera.

Och kom ihåg kryddningen, den lyfter hela granolan. Lakrits och ingefära är en underbar smakkombination.

haupt_granola_hallon_ligg

Granola med lakrits & ingefära

Ugnsvärme 175°

250 g (6 dl) havregryn (eller boveteflingor)
150 g (2,5 dl) grovt hackad sötmandel (eller cashewnötter)
45 g (1,5 dl) kokosflingor
2 msk svarta psylliumfrön
3 tsk lakritsgranulat eller lakritspulver
2 tsk mald ingefära

160 g (1,75 dl) vatten
4 msk rapsolja
2 msk flytande honung

75 g (1,5 dl) torkade tranbär
55 g (1 dl) pumpakärnor

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda havregryn, mandel, kokos, psylliumfrön, lakrits och ingefära i en bunke. Rör ihop vatten, olja och honung och ringla över den torra blandningen. Vänd om ordentligt så att allt blandas. Häll ut på bakpappersklädd plåt och rosta mitt i ugnen i ca 20-30 minuter. Rör om ett par gånger så att det rostas jämnt. Låt granolan kallna på plåt och tillsätt sedan tranbär och pumpakärnor. Rör om och häll på glasburk med tätslutande lock.

haupt_granola_full

Visst kan man krydda frukosten med lakrits!
∼ Annelie ∼


Receptet är framtaget på uppdrag av Haupt Lakrits och finns även publicerat på deras hemsida lakrits.se


 

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?