Grönkålssallad med fänkål, apelsin & granatäpple

7 januari, 2021
grönkålssallad

Grönkålssallad med fänkål, apelsin och granatäpple har blivit en del av vårt gröna inslag på julbordet sedan många år tillbaka nu. Jag vill verkligen inte vara utan denna matiga och fräscha sallad som blivit mer av en vintersallad för mig. Passar utmärkt också när det är säsong för grönkål, granatäpple och citrus.

Grönkålssallad med variation

Förvarar du salladen i tät burk i kylen håller den fint i ett par dagar.  Om du inte tycker om grönkål kan du ta ruccola istället. Fänkålen som skivas tunt och marineras i citron och olja medan övriga ingredienser görs iordning har jag ingen bra ersättare till. Salladen kan såklart göras utan fänkål men får inte samma tuggmotstånd. Det går finfint att använda svenska julröda äpplen istället för apelsiner. Och istället för sötmandel kan man använda solros- eller pumpakärnor.

Toppa gärna salladen med massor av granatäpplekärnor. Den härliga syrligheten från både granatäpple, apelsin och citron gör att salladen passar så fint till övriga rätter på julbordet. Och så blir den så vacker!

Recept och inspiration kommer ursprungligen från tidningen Allt om mat.

grönkålssallad

Grönkålssallad med fänkål, apelsin & granatäpple

1 dl olivolja
saften från 1 pressad citron
1 msk honung
vitpeppar
1 st fänkål
100 g grönkål
apelsin
granatäpple
ett knippe dill
1 dl sötmandel, rostas i torr panna

Gör så här:

Ta fram en stor skål och blanda samman saften från en pressad citron med olivolja, honung och vitpeppar. Putsa fänkålen och skär den i riktigt tunna skivor. Lägg fänkålen i dressingen och låt den marinera där under tiden du gör resten.

Riv grönkålen i lagom stora bitar. Ta bort stammen om den är grov. Massera gärna grönkålen mjuk och lägg åt sidan.

Skär ren apelsinen från sitt skal och allt det vita. Skär i bitar. Är det julafton eller särskilt tillfälle skär jag ut fina filéer från apelsinen. Det som blir kvar stoppar kocken i munnen. Kärna sedan ur granatäpplet. Hur man enklast kärnar ur ett granatäpple utan att köket blir rödprickigt kan du läsa om här.

Det är gott att rosta sötmandeln i torr stekpanna tills den fått lite färg och det är vackert att dekorera salladen med fina dillkvistar. Mandeln är trevligast att strö över salladen strax innan servering. Övriga ingredienser kan du blanda samman nu och salladen kan förberedas ett par timmar innan servering.

Om salladen är med på julbordet går det inte åt så mycket och räcker till minst 8-10 personer. Äts den till en maträtt eller som bas för en måltid skulle jag säga att den räcker till 4-6 portioner. Bara att justera mängderna efter hur mycket du tror går åt.

Ännu mera grönkål

Här kan du läsa lite mer om svartkål och grönkål och kolla gärna in min ugnsrostade pumpa med grönkål och saffranshalloumi. Skriver du grönkål i sökrutan högst upp kommer ett par gamla inlägg också upp som kanske kan inspirera dig.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.

Skriv gärna en rad
  • Så kul! Grattis!
    Det där granatäpple-tipset alltså – tack! Hade behövs det idag när jag fick torka lampan t.o.m…

    • Tack Emma! Ja, prova det tipset nästa gång. Jag har provat måååånga varianter och detta är oslagbart :)

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?