Grytbröd med morot och chili

26 mars, 2022
grytbröd med morot och chili

Grytbröd med morot & chili är ett recept från min första bok Blomster & bakverk. Jag bakar brödet i gryta vilket ger en härligt krispig yta och det blir riktigt gott med en lagom hetta från chilin kombinerat med god sötma från moroten. Ett härligt bröd!

Grytbröd med smak av morot & chili

Idén till brödet har jag att tacka keramiker Susanne för. Ni som har min första bok vet att jag samarbetat med tre lokala keramiker här i Åkersberga som låtit sina hantverk ackompanjera mina bakverk. Här kan du läsa mer om dem. När jag var hos Susanne och lånade keramik så nämnde hon ett morots- och chilibröd som de brukade köpa på ett bageri och som de saknade. Det där lät spännande tyckte jag och gick hem och funderade. Resultatet blev det här brödet. Så glad för det!

Att riva ner grönsaker såsom morötter, rödbetor eller palsternacka är också ett roligt sätt att variera sitt brödbak. Det är också ett bra sätt att ta tillvara på grönsaker som kanske tappat sin spänst. Baka in dem i brödet!

Om du vill se hur det ser ut när jag bakar brödet finns ett filmklipp att kika på här.

grytbröd med morot och chili

Grytbröd med smak av morot & chili

Ett recept från blomsterochbakverk.se
Bli den första att betygsätta
1 stort bröd
30 min + jästid 1,5 tim + gräddning 40 min

Ett saftigt och rejält bröd som gräddas i gryta och får en härlig skorpa. Gott med både sötma från morötterna och lite hetta från chilin.

Ingredienser:

150 g (3 dl) fint rivna morötter

20 g (0,5 dl) röd chili, finhackad (finns även i frysdisken)

25 g jäst

500 g (5 dl) kallt vatten

40 g (2 msk) honung eller lönnsirap

2 tsk salt

120 g (2 dl) grahamsmjöl

55 g (1 dl) fint rågmjöl

ca 540 g (ca 9 dl) siktat dinkel eller vetemjöl

Gör så här:

1. Börja med att riva morötterna fint. Om du mäter i volym ska de vara lätt packade.

2. Finhacka den röda chilin eller ta fram färdighackad från frysen.

3. Smula ner jästen i en bunke och lös upp med vattnet. I med morötter, chili, honung och salt.

4. Tillsätt mjölet och blanda först in grahams- och rågmjöl. Jag använder en trägaffel att arbeta degen med.

5. Tillsätt det ljusa mjölet och rör ihop till en smidig men ganska så lös deg. Den ska precis börja släppa från kanterna men fortfarande vara lite kladdig.

6. Täck bunken med plast och bakduk och låt jäsa i 1 timme.

7. Vänd ut degen på väl mjölat bakbord. Degen är lös så strö mjöl även på ovansidan och liksom fös ihop degsjoket ett par gånger och vänd på degen. Ta lite mer mjöl om det känns väldigt kladdigt.

8. Vik in degen från ytterkanterna mot mitten och tryck till lite lätt med handflatan. Gå hela vägen runt och vänd sedan på degen. Driv runt degen mellan händerna tills ytan känns spänd och fin.

9. Pudra över lite mjöl och täck med bakduk. Låt jäsa i 30 minuter till, medan ugnen värms.

10. Ställ in en gjutjärnsgryta med lock i kall ugn och värm till 250°.

11. När degen jäst klart, ta ut grytan. Var oerhört försiktig då det är riktigt varmt. Pudra lite mjöl i botten och lägg försiktigt ner degen i grytan. Det går också fint att lägga brödet på ett bakplåtspapper och lyfta över alltsammans i grytan.

12. Skär eller klipp enkla snitt i degen. Lägg på locket och ställ grytan i nedre delen av ugnen.

13. Grädda i 20 minuter. Sänk värmen till 225°. Öppna luckan och ta försiktigt av locket och grädda brödet i 20 minuter till.

14. Tippa ut brödet och låt det svalna på ett galler utan bakduk.

Tips!

Lägg det färdigformade brödet i en väl mjölad jäskorg eller på en väl mjölad bakduk som du förflyttar till en skål med höga kanter. Degen behåller formen bättre då, men det finns förstås en charm i att låta degen forma sig själv i grytan.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?