Hålkakor, både bröd och barndomsminne

17 januari, 2021
hålkakor

Hålkakor är ett lättbakat bröd som passar perfekt till vardagens frukost och mellis. Det bakas på rågsikt och jag väljer att krydda mina hålkakor med både pomerans, anis och fänkål.

Om du har min bok kanske du läst de inledande sidorna och texten om min kärlek till bakning. Jag har så länge jag kan minnas älskat att baka. Med en mamma, farmor och mormor som bakat det mesta så kanske det inte är så konstigt. Ett av mina barndomsminnen är just dessa hålkakor som mamma bakade. Hon stansade alltid ut en bit deg i mitten och de i sin tur rullades till brödbullar som gräddades med kakorna. Minns att man kunde sno åt sig en sådan nygräddad bulle direkt från plåten och äta alldeles nybakad. Höjden av lycka!

Hålen är godast

Det här att jag tyckte om hålen har förresten min mamma och pappa haft lite roligt åt och berättat om otaliga gånger. För övrigt var det samma sak med ost. En vällagrad grevé med många stora hål var det godaste jag visste. Vid något tillfälle sade jag väl just det, att det är hålen som är godast. Rimligt, eller hur?

Och så mamma. Som jag älskade när hon bakade hålkakor och jag fick ta de där små brödbullarna gjorda av de utstansade hålen direkt från plåten. Smöret som smälte på de nygräddade bullarna och så ett par skivor vällagrad grevé på det. Himmel så gott!

Ur min bok Blomster & bakverk

Hålkakor

4 brödkakor
Ugn 225 grader

50 g jäst
50 g smör
500 g (5 dl) mjölk
70 g (0,5 dl) sirap
2 tsk salt
0,5 msk mald pomerans
1 tsk anis
1 tsk fänkål
750 g (1,4 liter) rågsikt

Smula jästen i bunken till degassistenten. Smält smöret på medelvärme. Häll i mjölken och höj värmen. Dra kastrullen från plattan strax innan det når 37 grader (fingervarmt). Häll degvätskan över jästen och rör om. Mortla anis och fänkål lite lätt. Tillsätt både sirap och alla kryddor. Kör igång maskinen och häll i mjölet lite i taget, men spara 1-2 deciliter.

Arbeta degen kraftigt i 3-4 minuter. Du kan såklart också knåda för hand, men då nästan dubbelt så länge. Tillsätt lite mer mjöl i taget om det behövs. Degen ska släppa från kanterna och kännas smidig, inte kladdig. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 40 minuter.

Värm ugnen till 225 grader. Ta fram två plåtar och klä dem med bakplåtspapper.

Tippa ut degen på lätt mjölat bakbord och knåda lätt. Dela degen i fyra lika stora delar. Forma till runda bullar och platta med handflatorna ut dem till stora kakor (ca 15 cm i diameter). Jag tar ett litet glas och stansar ut ett hål i mitten. Av degen som blir över rullar jag brödbullar.

Lyft över bröden till plåten och nagga kakorna med gaffel. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Grädda hålkakorna i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter, en plåt i taget. Lyft över de färdiggräddade bröden till ett galler och låt svalna under bakduk.

Ett par tips

Om du har varmluftsugn kan du grädda båda plåtarna samtidigt, men sänk då värmen till drygt 200 grader. Som vanligt är alla ugnar olika, så håll koll mot slutet. Hålkakorna behöver drygt tio minuter i min ugn för att bli riktigt bra.

Ännu mera rågsikt

Om du har ännu mera rågsikt hemma tycker jag du ska spana in mellislimpan.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.

Skriv gärna en rad
  • Inger Eriksson

    Å så fint beskrivet, sitter här och blir rörd igen över dina minnen. Tänk att man kan bli så tårögd över en hålkaka!
    Kram min älskade dotter och fortsätt baka och skapa. Hälsar mamsen

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?