Hallonkladdkaka på fyra olika sätt

17 juli, 2022
hallonkladdkaka

Hallonkladdkaka med vit choklad. En somrig kladdkaka som bara blir godare av att stå i kylen. Det går såklart att använda andra bär, men jag tycker det bryter av så fint med syrliga hallon i den söta kakan.

När jag var liten älskade min pappa att gå på kondis med mig. Han visste att jag alltid valde den vackraste bakelsen men sällan åt upp hela. Jag var liksom nöjd efter en tugga. Till både pappas och lillebrors glädje. Riktigt söta sötsaker har aldrig varit min grej. Men med friska hallon så tycker även jag att en vit kladdkaka smakar ljuvligt!

Hallonkladdkaka

Jag har provat att baka denna hallonkladdkaka på fyra olika sätt. För kaka utan gluten har jag använt ris- och mandelmjöl. För kaka med gluten har jag bakat med vetemjöl. Och så har jag även gjort alternativ för dig som inte tål mandel eller havre. Min personliga favorit är den med mandelmjöl men jag tror att även du som inte tål mandel blir nöjd.

8–10 bitar Form Ø 20 cm Ugn 175°

120 g smält smör
en halv citron, rivet skal (2–3 tsk)
170 g (2 dl) fint rörsocker eller strösocker
55 g (1 dl) rismjöl
50 g (1 dl) mandelmjöl
0,25 tsk salt
3 ägg
50 g vit choklad, hackad
75 g (1,5 dl) hallon, färska eller frysta (ej tinade)

FÖR KAKA MED GLUTEN
ersätt mjölerna med 120 g (2 dl) vetemjöl

FÖR KAKA UTAN MANDEL
ersätt mjölerna med 70 g (1,25 dl) rismjöl och 50 g (1,25 dl) havremjöl

FÖR KAKA UTAN MANDEL & HAVRE
ersätt mjölerna med 125 g (2,5 dl) durra + 2 tsk pofiber

Värm ugnen till 175°. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på formen. Smöra och mjöla sidorna om formen behöver det.

Smält smöret på medelvärme, dra kastrullen från plattan när nästan allt smält. Lägg i citronskalet och låt svalna. Ta fram en bunke och lägg i socker, ris- och mandelmjöl och salt. Häll i smöret, rör ihop lite lätt, och knäck sedan i ett ägg i taget. Rör om mellan varje ägg. Vänd ner den hackade chokladen och rör till en jämn smet. Häll i formen, fördela bären ovanpå smeten och tryck ner dem lite lätt.

Grädda i mitten av ugnen i ca 20–25 minuter. Ha koll mot slutet och ta kakan när den är fast ute i kanterna och liksom lätt gungig i mitten. Låt svalna och ställ sedan i kylen. En hallonkladdkaka kan såklart ätas som den är eller varför inte med en klick lättvispad grädde.

Recept och bild från min första bok Blomster & bakverk. Kakan ligger på ett vitt keramikfat från Kvarnstugans lilla ateljé.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Du hittar mina böcker i bokhandeln. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?