Havre- och chokladkaka (utan gluten, mjölk, vitt socker)

13 november, 2020

Havre- och chokladkaka kan vara något av det godaste jag vet. Det här blir som en spröd småkaka med ett frasigt yttre, vilket jag tycker är så gott. Jag gillar också att det inte blir för sött och använder gärna en mörk choklad, men det går förstås lika bra med en ljus choklad. Det här är ett recept som kan anpassas och göras helt utan gluten, mjölk och/eller vitt socker.

När jag bakade kakorna första gångerna åt jag själv mjölkfritt och använde därför kokosolja, vilket blir precis lika bra, men familjen har lite svårt för den lilla bismak av kokos som ändå blir. Numera bakar jag med smör och har behållit kokossockret eftersom jag tycker att det bidrar med en härlig kolaton. Med andra ord kan man alltid utgå från ett recept och prova sig fram. Sammanfattningsvis kan man säga att denna variant fick högsta betyg av både smakpanelen och mig.

Tänk på att alla som äter glutenfritt inte tål havre. En del klarar rent havre (märkt glutenfritt) men en del klarar inte havre alls. Om du vill göra kakan mjölkfri använder du kokosolja eller mjölkfritt margarin istället för smör och en mjölkfri choklad. Mandelmjölet bidrar med både smak och struktur men om du inte tål mandel kan du öka på mängden havremjöl, eller mixa solrosfrön till ett mjöl. 

Havre- och chokladkaka

Ugn 200°
15-20 st

100 g smör eller kokosolja, rumsvarmt
85 g (1,5 dl) kokossocker
1 ägg
140 g (3,5 dl) havremjöl
40 g (1 dl) havregryn
25 g (0,5 dl) mandelmjöl
0,5 tsk bakpulver
50 g mörk choklad, grovt hackad
ev lite mer choklad till dekoration

Ta fram smöret och låt det bli rumsvarmt. Lägg sockret i samma bunke.  Hacka chokladen grovt och blanda med alla torra ingredienser i en skål. Värm ugnen till 200° och ställ fram en plåt med bakplåtspapper.

Vispa smör och socker ett par minuter tills det blir poröst. Vispa in ägget och sen de torra ingredienserna. Om smeten känns väldigt kladdig kan du ta ut degen på mjölat bakbord och arbeta in bara lite havremjöl i taget tills den känns formbar och inte längre fastnar i fingrarna. Både storleken på ägget och valet av smör eller kokosolja kan påverka konsistensen.

Dela degen i lika stora delar (15-20 st) och rulla till lite större kulor. Lägg på plåt och tryck till dem något med en gaffel. Du kan lägga kakorna ganska så tätt, då de inte flyter ut så mycket. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter. Låt kallna helt på plåten.

När plåten precis tagits ut ur ugnen kan du strö på lite extra hackad choklad som får smälta ner.  Eller så smälter du lite choklad över vattenbad eller i mikron och ringlar över med sked eller spritsar.

För dig som gillar havre & choklad

Om du tycker att havre och choklad är det godaste kan du även kolla in dessa havrekakor med choklad och kardemumma. Och har du inte provat chokladbollar med brynt smör kan jag lova dig något alldeles extra.  Vill du hellre ha osötade chokladbollar tycker jag du ska kolla in dessa energibollar.

För dig som vill ha mera blomster & bakverk

Det är inte bara här jag finns med mina blomster och bakverk. Mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.

Skriv gärna en rad
 • Tytti Broström

  Hej!
  i receptet för havre -och chokladkakor står det att man behöver kokossocker.
  Har inte hittat det i mina affärer så kan man ta något annat istället, vanligt socker el tex Svecia och hur mycket i så fall?
  Hälsning
  Tytti

  • Hej! Du kan ersätta kokossocker med vanligt socker. Kan tänka mig att hälften strö-hälften farin kan bli gott. Stevia och liknande sötningsmedel tål jag inte så där vet jag inte hur man ersätter. Lycka till!

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration. Skriv upp dig på min mailinglista här.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?